Днес във Франция се повежда първият тур на местните избори. 18 194 кандидати се борят за 4108 мандата в 101 департамента.

При други обстоятелства изходът от подобен вот би останал далеч извън обществения интерес. Въпросните департаменти се занимават предимно със социална дейност – отпускане на помощи за социално слаби, плащания на инвалиди. В компетенциите им влизат също строителство и издръжка на средните училища, строителство на третокласни пътища, стимулиране на туризма и малкия бизнес.

Този път обаче местните избори са тест за президентските през 2017 г. Основният и тревожен въпрос е ще влезе ли лидерката на крайно десния Национален фронт Марин льо Пен победоносно в Елисейския дворец?

При сегашната предзборна кампания за народни избраници в департаменнтите в цяла Франция тя беше посрещана с възгласи: “Марин льо Пен президент!”

Според социологическите проучвания нейният Национален фронт ще спечели 30 на сто от бюлетините. Това се смята за огромен успех. Най-големият й противник във вота са консерваторите на бившия френски президент Никола Саркози. Според прогнозите неговият Съюз за народно движение също ще събере около 30 на сто подкрепа.

За социалистите на сегашния държавен глава Франсоа Оланд и на неговия премиер Манюел Валс прогнозите граничат с разгром.

Саркози вече даде заявка да се бори за президент на вота през 2017 г. По всичко личи, че негов опонент ще е Марин льо Пен. Отговор донякъде ще даде изходът от днешните местни избори.

Имащите право на глас са близо 43 милиона френски граждани. До обед бюлетина бяха пуснали 18 на сто, съобщиха от ЦИК. На предишните местни избори до този час във вота участваха 16 на сто от избирателите.

Изборните секции затварят различно – между 18 и 20 ч местно време. Първите прогнозни резултати се очакват късно довечера.

Съдбовният въпрос е ще повтори ли Национален фронт на Марин льо Пен изборната си победа от миналата година на евровота. Тогава тази крайно дясна и антиевропейски настроена политическа сила излезе победител с 25 на сто от гласовете и остави далеч зад себе си социалисти и ковсерватори.