Над 1000 кг тротил са се взривили при експлозията на склада за боеприпаси край село Иганово.  Това е предполагаемото количество от снощните взривове на неуправляемите снаряди, съобщи след днешното заседание на Кризисния щаб главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов.

Нова тв съобщи, че става дума за 2000 неуправляеми снаряда, които са били съхранявани в склада на ВМЗ-Сопот, а на мястото на взрива се е образувал огромен кратер.

Костов нито отрече, нито потвърди версията за саботаж, като уточни, че се работи по всички версии.

„Складът няма как да го има, всички възможни хипотези към момента се изследват. Към момента не можем да кажем, че е имало саботаж, но не можем и да отхвърлим тази вероятност. Периметърът не е обезопасен, за да започнат процесуално-следствените действия по целия обем, в който се изисква”, обясни комисар Костов.

Образувано е досъдебно производство и се работи в насока изясняване на обстоятелствата как е предизвикан този пожар, допълни окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов. Провеждат се над 40 разпита, включително и на двамата охранители на склада. Следващата седмица трябва да бъдат разпитани 800 човека.

В събота около 19.30 ч. взривове разтърсиха склад за боеприпаси на ВМЗ-Сопот в село Иганово. На място веднага бяха изпратени пожарникари, районът бе отцепен от полиция. Няма жертви и пострадали при взрива.

По-рано през деня министърът на икономиката Божидар Лукарски заяви, че не се е наложила евакуация на населението, но една част от хората, които живеят най-близо до цеха сами са напуснали домовете си.