Румен Овчаров каза пред БНТ, че само ако АБВ тръгне в посока ляво-център, а БСП успее да удържи позцициите си, чак след наколко години ще може да се коментира сближаване между двете формации. Той призна обаче, че при намаляващ избирател те се борят за един и същ електорат.

Относно активната роля на Сергей Станишев на отминалия форум на Столетницата във Варна, бившият министър каза, че първо БСП трябва да каже защо и поради какви причини се провали във властта.

"... И кой я докара до този провал, защото ми се струва, че някои хора много бързо забравиха и опитват да излизат в светлината", каза той.

На въпроса кой все пак е докарал провала, Овчаров заяви, че според него това е очевидно. Дългогодишният шеф на софийската организация на червените отказа да търси вината в коалиционните партньори и напомни, че нещата са се случили "изцяло и поради отговорностите на БСП и тези, които бяха в ръководството на партията".

"Те създадоха модела за управление "Станишев" и не е редно да излизат в първите редици", смята Овчаров.

По повод референдумите и инициативата на Росен Плевнелиев да има такива, той каза, че по принцип те са "за", но трябва да се задават смислени въпроси.

"За 4 години президентът така и не успя да стане политическата фигура, която определя дневния ред в държавата. Сега се опитва... доста амбициозно. Очевидно той започна предизбораната си кампания", смята Овчаров. 

Ако има задължително гласуване, според него БСП ще спечели от това, защото имало много леви избиратели, които "ще изберат първоизточника на своите въжделения.

За сривовете на тока по време на снежните бури в Родопите, Овчаров каза, че не е чул някой да е анализирал причините.

"Някой каза ли примерно колко процента от инвестиционната програма на НЕК за м.г. е изпълнена, колко от ремонтната програма. 5 % изпълнение на инвестиционна програма, предвиждаща реконструкция и рехабилитация, по мое време никога не е имало. Но трябва да отделим и необходимия ресурс, а не само да ги задължаваме", смята енергетикът.

За спора дали да има синдик в КТБ Овчаров сподели, че остава с усещането, че отново продължава битката на едни икономически фигури срещу други.