На първи тур в Сърница чисто математически ГЕРБ и Реформаторския блок (РБ) имаха повече гласове от ДПС. Двете партии дори спечелиха достатъчно общински съветници, за да имат общо мнозинство в местния парламент. На втория тур обаче кандидат-кметът на ДПС победи опонента си от ГЕРБ, въпреки че реформаторите заявиха, че ще го подкрепят.

Много вероятно е именно такава да бъде картината на взаимотношенията между гербери и реформатори в цялата страна на местния вот наесен. Малката новосформирана родопска община не би могла да бъде лакмус за това какво ще е случи на национално ниво. Просто Сърница се вписа в една от основните сюжетни линии на политическия ни живот през последните години.

А именно - ГЕРБ и т.нар. автентична десница, понастоящем представлявана от РБ, трудно мелят брашно заедно. Особено на ниво електорат. Общото членство в ЕНП, създадената обща управленска коалиция не са достатъчно условие, което да накара хората, гласуващи за двете формации да се обединят. Оказа се, че дори изтласкването на ДПС от смесените райони не е достатъчно силен фактор за подобно обединение.

Предисторията на взаимните нападки между гербери и реформатори в последните години е достатъчно известна и надълго и нашироко коментирана. Малко преди вота в Сърница лично премиерът Бойко Борисов призна, че този антагонизъм на местно ниво, все още твърде силен.

За няколко месеца напрежението между електоратите на ГЕРБ и РБ няма как да бъде преодоляно. С голяма доза сигурност може да се твърди, че на местния вот там където реформаторите обявят, че на втори тур ще подкрепят кандидата на ГЕРБ, това ще си остане по-скоро една декларация. Особено в столицата и в по-големите градове. До обратната ситуация, а именно ГЕРБ да подкрепя кандидат на реформаторите, едва ли ще се стигне. Но ако все пак се случи ще бъде голяма изненада, ако подобна подкрепа се превърне в нещо повече от добри пожелания.

Несъвместимостта между електоратите на ГЕРБ и Блока обаче е по-скоро добра новина. Тази несъвместимост е един от най-силните фактори, който принуждава двете формации да пипат много внимателно на ниво изпълнителна власт. Коалицията е твърде крехка и чуплива. И именно на това всъщност се дължи промяната у Бойко Борисов в посока диалогичност и толерантност, в сравнение с първия му управленски мандат, когато ГЕРБ управляваше самостоятелно.

Що се отнася до реформаторите те имат една много сложна задача за решаване - хем да бъдат лоялни коалиционни партньори на ГЕРБ, хем да не губят своята идентичност и съответно своите и без това не много избиратели. От това как ще бъде решена тази задача до голяма степен зависи дали Блокът ще бъде устойчив политически проект.