Мебелният гигант ИКЕА направила тънък политически намек към руския президент Владимир Путин, написа британският "Дейли Мирър". Нова възглавничка на шведската компания, кръстена на него, е в цветовете на дъгата -  знамето на ЛГБТ движението, борещо се за правата на хомо-, би- и транссексуалните. Които не са защитени от дискриминация в Русия, както на Запад.

Социалната мрежа Twitter избухна в споделяне, рипостове, и шегички за сметка на руския лидер, както и възхвалявания за смелостта на шведската фирма, но... снимката се оказа монтаж.

ИКЕА, както компанията сама е споделила пред британския вестник "Мирър", вече не произвежда въглавничката. А когато все пак се е намирала в магазините, се е казвала "Skarum", а не "Putin".

"Спряхме продажбата на този продукт през Октомври 2014, за да пуснем нови дизайни в нашия каталог. Не можем да коментираме произхода на снимката, но името на възглавницата беше SKARUM през целия период, в който я продавахме.

Ние никога не бихме правили политически изявление чрез имената на продуктите си", заяви говорителят на ИКЕА пред "Мирър". 

Британският вестник обаче предположи, че скоро ще има кампания за реалното създаване на подобна възглавничка. На анкетата на сайта им 82% смятат това за прекрасна идея.