"Трябват ни свободата на Ботев, интелектът на Дядото и вярата на Вапцаров". Това е рецептата за евентуални бъдещи успехи на БСП според Лявото крило на партията. Фразата е част от доклада на лидера на крилото Янаки Стоилов, произнесен на конференцията на обединението в края на миналата седмица.

Думите на Стоилов предизвикаха оживени дискусии в социалната мрежа. Един от участниците в тях Иван Гинев напомни, че Христо Ботев и Димитър Благоев-Дядото имат изказвания, които биха могли да бъдат определени като русофобски. И в този смисъл доколко те са подходящи за пример на БСП, която е известна със своите силни русофилски тежнения е твърде спорен въпрос. Гинев прилага към репликите си и снимков материал.

 

Цитатът от Ботев е от негова статия, публикувана във в. "Знаме" преди точно 140 години - на 4 април 1875 г. Думите на Благоев пък са от творбата му "Принос към историята на социализма", написана през 1906 г.

Доколко стремежът към реалистична оценка относно интересите на Русия е русофобство и доколко т.нар. русофилство е в съзвучие с българските интереси е тема за отделна дискусия. Факт е обаче, че ако искат да са русофили, в БСП трябва да си намерят други примери за подражание. Ботев и Дядото не са подходящи.

А стихът "Гордо знаме ни е Ботев", част от припева на "Маршът на септемврийчетата", който хиляди пионерчета са пяли в годините на тоталитаризма, се оказва скрита идеологическа диверсия.