Украйна е застрашена от нова криза заради избухналата там война между олигарсите, пише руският в. "Новие известия".

Всичко започна наскоро от конфликта между властите в Киев и губернатора на Днепропетровска област Игор Коломойски. Той е най-известният евреин в страната и третият по богатство човек в Украйна след Ринат Ахметов и Дмитро Фирташ. Състоянието му възлиза на 3,6 милиарда долара според сп. "Форбс".

Олигархът се възпротиви на назначаването на нов директор в държавната петролна компания "Укртранснафта". Той изрази несъгласие и с приетия наскоро закон, който му отне контрола върху петролната компания "Укрнафта".

Срещу Коломойски се изправиха и други олигарси, всеки от които има свои апетити, пише в. "Московский комсомолец".

Двайсетте най-богати хора в Украйна държат 20 на сто от всички активи на държавата, отбелязва "Новие известия". Войната между тях застрашава националната сигурност. А централите на няколко петролни компании в страната са блокирани през последните дни от въоръжени лица, пратени от богаташите или от губернаторите.

Ситуацията накара президента Петро Порошенко да се произнесе по въпроса.

"Занапред териториалната отбрана ще бъде подчинена на ясна военна вертикала и у нас няма да има нито един губернатор със собствени джобни въоръжени сили", казал той според агенция Лигабизнесинформ.

И президентът Петро Порошенко е разтревожен от войната между олигарсите. Снимка БГНЕС

"По градските улици няма да скитат личните охранителни групи на бизнесмени и политици с огнестрелни оръжия в ръце", обеща във фейсбук вътрешният министър Арсен Аваков.

По всяка вероятност властта в Киев ще уволни Коломойски от поста губернатор на Днепропетровска област, предполага в. "Ведомости".

Целта на Киев е да си върне контрола над държавни компании, използвани от Коломойски за негови бизнес интереси, коментира украинският анализатор Володимир Фесенко. Ако губернаторът обаче бъде уволнен, това ще означава отваряне на втори фронт, а това в момента не бива да се прави, изтъква той.

"Порошенко го разбира и според мен го разбира и Коломойски. Защо да правят подаръци на Владимир Путин?", отбелязва експертът. 

На съвсем различно мнение е руският аналитик Алексей Чеснаков.

"Киевската власт е толкова неадекватна, че не може да се изключи нито един вариант. Евентуалното отстраняване на Коломойски едва ли ще направи предвидима позицията на украинския политически елит спрямо политическото уреждане на конфликта с републиките в Донбас", заявява той, цитиран от Би Би Си.

Сепаратистите в Донецката народна република (ДНР) биха се радвали на уволнението на Игор Коломойски. Източник от ръководството на непризнатата република твърди, че именно олигархът е организирал миналата година блокадата на Донбас, което е довело до прекъсване на хранителните доставки.

Милиардерът финансира доброволчески батальони, воювали срещу сепаратистите в Източна Украйна, припомня в. "Независимая газета". 

"Изчезне ли факторът "Коломойски", примирието в Украйна може да се затвърди. Неговите батальони най-много нарушаваха режима за спиране на огъня", твърди о.з. полковник Виктор Мураховски.