Наш кореспондент

ТАМПА, ФЛОРИДА - Американски въоръжения за 500 милиона долара са попаднали в ръцете на терористи от „Ал Кайда“ в Йемен, твърди в.“Вашингтон пост“.

Ислямистите дори откраднали над 20 скъпи коли, собственост на САЩ, от летището на столицата Сана. Возилата били задигнати от паркинга на аерогарата, където били зарязани от евакуиращите се американски дипломати.

Историята с „изчезналото безследно оръжие", доставено на Йемен като военна помощ, можеше да не се разчуе. Поредният грандиозен гаф на администрацията на Барак Обама бе оповестен от репортерите на „Вашингтон пост“, който драматично смени новинарския си подход, откакто стана собственост на милиардера Джеф Безос,  притежател на търговския интернет гигант „Амазон“.

Пентагонът засега отказва да коментира, но признава, че не може да установи "какво точно е станало с въоръжение за половин милиард долара".  Разунавателните кръгове са по-близо до точния отговор, но и те отказват да потвърдят 100 на сто информацията, че то е в ръцете на подкрепяни от Иран шиитски милиции или в групировките на „Ал Кайда“.

Става дума за доста солиден арсенал (виж графиката).

И докато военните, Пентагонът и Държавният департамент играят на жмичка с пресата, най-сериозната организация в Съеднинените щати – Общата сметна палата (ГАО) е категорична, че гърмящата помощ се намира в опасни ръце.

Новият огромен гаф идва около 2 години, след като главорезите от „Ислямска държава“ (ИД) успяха да се въоръжат с танкове „Ейбрамс“, бронирани коли „Брейди“, артилерийски установки и огромен брой различни оръжия, които САЩ бяха доставили на иракската армия. Джихадистите, които започнаха настъплението си от Сирия, успяха за кратко време да превземат обширна територия в Ирак. В момента срещу тях се бият милициите на кюрдите, сунитски и шиитски групи, като последните имат солидната подкрепа на Иран. Техеран не крие, че освен намеренията му да ограничи експанзията на ИД, плановете му са да вкара Ирак в своята сфера на влияние.

Цялата каша, забъркана в Ирак, стана възможна благодарение на набързо планираното и зле осъществено изтегляне на около 125 000 американски войници през 2011 г. Още преди да бъде избран за президент, Барак Обама се закле, че ще прибере бойците на САЩ на всяка цена. И го направи, но на много висока цена, която обаче плащат най-вече жителите на Ирак, изложени на джихадистките жестокости.

Провалът в Йемен става само 6 месеца, след като Обама се закани да „ликвидира приличащата на рак ИД ". Главнокомандуващият най-могъщата армия в света заяви, че новата война в Ирак няма да бъде като предишната и като военните действия в Афганистан.  Като пример за успеха в борбата с терористите, Обама посочи „успешните операции“ на специалните части в Йемен и Сомалия.

Половин година по-късно излиза, че цялата стратегия на Белия дом се е сринала и сега американските оръжия громят съюзническия на Вашингтон режим в Йемен. Журналистите от „Вашингтон пост“ са категорични в диагнозата си, която се опира на данните от ГАО.

„Йемен е в хаос, правителството му се разпада, а Пентагонът е загубил контрола върху арсенал от модерни оръжия, които са били подарени от САЩ. Положението се влоши, след като Вашингтон затвори посолството си в Сана миналия месец и оттегли повечето свои военни съветници“. 

През последните няколко седмици конгресмени проведоха срещи при затворени врати с висши военни, към които бе отправено искане да открият какво е станало със споменатите оръжия. Пентагонът заяви, че разполага с „оскъдна информация и има ограничени възможности да предотврати попадането на въоръженията в опасни ръце“. Държавният департамент пасува и прехвърля топката към военните. 

В същото време източници от ЦРУ заявиха, че групите на „Ал Кайда“ в Йемен представляавт по-голяма заплаха за сигурността на САЩ, отколкото ИД в Ирак. Сега, благодарение на харизаните оръжия за половин милиард долара, платени с пари на американските данъкоплатци, ислямските терористи в Йемен са по-добре въоръжени от кюрдите и другите групировки, борещи се срещу джихадистите.

Инспекторите на ГАО със сигурност имат повече воля да установят какво точно е станало с подарения америакански арсенал. Военни наблюдатели в САЩ не без ирония посочват, че все пак е било избегнато по-голямото зло, тъй като Пентагонът се е въздържал да достави на режима в Сана тежки оръжия – танкове и бронетранспортюори. „Ал Кайда“ може само да съжалява за това.

По-неудобно звучи въпросът, задаван от законодателите: "Какво щеше да стане, ако САЩ бяха доставили оръжие на Украйна и то бе попаднало в ръцете на руснаците?"