Финландия минава към радикална стъпка в образователната си система - премахва преподаването по отделни предмети. Вместо това учениците ще бъдат обучавани по теми.

Финландското образование е считано за едно от най-добрите в света, като учениците от северноевропейската страна традиционно заемат челните места в тестовете на PISA.

Сега във финландското образование тече процес на обучение по теми. Така например вместо да се преподава география и чужд език поотделно, учителите ще поставят задача на децата да назовават държавите върху картата, но на чуждия език.
Традиционните уроци по английска литература и физика са вече изоставени от 16-годишните в училищата в Хелзинки, пише qz.com.

Вместо това се преподава какво представлява Европейският съюз. За да се разбере философията на създаването и начина на функциониране на ЕС се изискват познания в различни сфери - чужди езици, история, политика, география, икономика. Идеята се опитва да се пребори с вечния въпрос, който задават повечето ученици: "Какъв е смисълът да го учим това?" 

Паси Силандер, мениджър по развитието от Хелзинки, казва, че с широкото разпространение на технологиите светът се е променил и от старите начини на преподаване няма практически смисъл.

"Младите хора са напреднали в използването на компютъра", обяснява той пред "Инидипендънт". "В миналото банките например  имаха много банкови служители, които изчисляваха сметките, но сега това се промени коренно". 

Много учители във Финландия, голяма част от които цял живот са преподавали само един предмет, се противопоставят на промяната. Не е трудно да разберем защо. Новата система изисква много по-голямо сътрудничество между учителите, които трябва да съгласуват програмите си.

Марьо Килонен, мениджър по образованието в Хелзинки, отговорен за образователните реформи в столицата на Финландия, нарича това ко-преподаване, а учителите, които се съгласяват на този модел на работа получават известни бонуси към заплатите си, които и без това са доста добри. 

Килонен разказва:

"Има училища, които преподават по стария начин, който е бил добър за началото на 20-и век, но нуждите се променят и се нуждаем от нещо различно през 21-ви век".

Килонен вече предложи новата система да започне да се прилага в цялата страна от 2020 г. 

Ще се вдъхнови ли България от челния опит на Финландия? Изглежда, че родната образователна система има доста път да извърви до тази промяна.