В последната си дума пред Върховният касационен съд днес бившият шеф на Комисията за конфликт на интереси (КПУКИ) Филип Златанов пледира да го оправдаят напълно. Той обясни съдържанието на мистериозните тефтери с това, че си е записвал "цитати от разговори с много хора, включително и политици, както и части от преписки, които са му направили впечатление".

В своя защита Златанов изтъкна още, че е юрист и в политически игри никога не е участвал.

На излизане от залата обаче той буквално бе обграден от журналисти с въпроса: Като са цитати от политици, какво означават фразите да се удари, да се оправи и т.н.

Бившият шеф на комисията, който бе осъден на две инстанции на 3,5 години затвор, отказа да даде обяснение.

Преди това защитата на Златанов пледира пред върховните съдии да бъде оправдан напълно, като каза, че дори за убийство по непредпазливост не се издават такива присъди (б.р. Златанов на практика е осъден за това, че не е публикувал информация за преписка в комисията срещу президента Росен Плевнелиев, и че е забравил да информира съветничката на Плевнелиев Димана Ранкова за приключила проверка срещу нея).

Защитата също така припомни цялата хронология на изземването на самите тефтери, които "накрая очаквано изчезнали".

Адвокат Ирен Савова специално наблегна, че клиентът ѝ е осъден на базата на видимо манипулирани записки и даде пример с прословутото Д.П., което е било преправено на 10.

Прокурорът поиска присъдата да остане, като изтъкна като аргумент високата обществена опасност, и това, че у хората е останало впечатление, че КПУКИ е инструмент за саморазправа с политически противници.

Съдът постанови, че ще се произнесе в разумен срок.