Двама от лидерите на четирите парламентарно представени партии имат съставени актове за нарушения на Изборния кодекс. Това обявиха от Сметната палата, която направи одит на приходите и разходите на политическите партии покрай миналогодишните избори. От ведомството, чийто шеф все още е Валери Димитров, отказаха да разкрият имената им, тъй като нямали право да го направят. Двамата лидери обаче ще трябва да платят глоба, чийто размер е до 5000 лева.

Общият брой съставени актове на политически партии и коалиции, участвали в парламентарните избори, е 82. През последните години политическите сили сложиха в ред финансите си, използват добри счетоводители и като цяло нарушенията не са фрапиращи, посочи Валери Димитров.

Сметната палата е проверила 22 партии, 7 коалиции и един инициативен комитет.

189 души са дарили над 1000 лв. на политически партии за изборите. За 165 от тях Сметната палата е установила, че доходите им съответстват на размера на дареното. За останалите няма такава информация от Националната агенция по приходите и от Националния осигурителен институт. Но могат да имат доходи от чужбина или спестявания, които не се проверяват съгласно Изборния кодекс, уточняват от палатата.

ДПС

ДПС е партията, която е похарчила най-много пари за парламентарните избори през май миналата година. Движението едва се е побрало в допустимото ограничение по закон от 4 милиона лева, показва одита.

ДПС е отчело 3 983 821 лв. за изборите. Цялата сума е от собствени средства на партията. От тях 1 242 000 лв. са осчетоводени като членски внос, а 2 741 821 лв. са от субсидията за движението от държавния бюджет. Основната част от средствата са изразходвани за материали и външни поръчки - медийни услуги, за изготвяне на плакати, флаери, диплянки, брошури, билбордове, организиране на митинги и концерти. Въпреки сериозните разходи ДПС има съвсем дребни документални пропуски, показва одитният доклад.

"Атака"

Националистите от "Атака" са били далеч по-скромни в разходите си. За изборите те са дали само 584 430 лв от държавната субсидия на партията. 

За финансиране на предизборната кампания на „Атака“ не са установени получени дарения и безвъзмездно предоставяне на вещи и услуги от физически лица за предизборната кампания, както и предоставяне на средства от кандидати, издигнати от партията, пише в доклада.

В хода на кампанията националистите са направили 38 дарения на обща стойност 51 629 лв. На 20 физически лица са дадени 25 532 лв., а останалите пари са отишли за читалища, детска градина, пенсионерски клубове, църкви, манастири и помощно училище.

Според одита партията е извършила плащане в брой на разходи в размер над 1000 лв. за услуги по две фактури с обща стойност 9058 лв. и за 7 дарения (3 на физически лица и 4 на юридически лица) с обща стойност 19 580 лв. Това е нарушение на разпоредбата суми над 1000 лева да се изплащат само по банков път.

ГЕРБ

Отчетените разходи на бившите управляващи от ГЕРБ са в размер на 1 956 868 лв. С парите са купувани материали, плащани са медийни услуги, социологически проучвания, гориво и са правени дарения.

При извършената проверка за съответствие на отчетените разходи с разходите по предоставена информация от доставчици на стоки и услуги са установени неотчетени поети задължения по две фактури с обща стойност 942 лв.

В отчета на ГЕРБ са отразени разходи за гориво в размер на 15 943,52 лв. и са направени дарения за 4573,13 лв. - на църковно настоятелство, детски логопедичен кабинет, четири читалища и дом за стари хора.

"Коалиция за България"

Кампанията на "Коалиция за България" е финансирана с 3 230 750 лв., показва отчетът на Сметната палата. Приходите са от дарения, членски внос, държавната субсидия и банкови заеми. 217 души са дарили столетницата с общо 77 885 лв. 39 кандидат-депутати пък са броили на партията си общо 75 977 лв. БСП е сключила и шест договора за кредит, чийто общ размер е 1 996 000 лв.

Сметната палата е констатирала, че БСП не е дала информация за 15 дарители - физически лица и направените от тях дарения, 15 декларации за произход на дарените средства и 2 декларации за произход на предоставените средства от кандидати за финансиране на кампанията. 

Установено е и едно недопустимо плащане в брой на разход от 4986 лв.