Двама оперни певци са сред загиналите 150 пътници и екипаж в разбилия се немски самолет във френските Алпи във вторник сутринта. Между жертвите са Олег Брижак и Мария Раднeр, която е пътувала заедно със съпруга си и детето им.

Според „Асошиейтед прес“, от операта Gran Teatre del Liceu opera house в Барселона съобщават, че Раднeр (34) е пътувала в самолета на връщане от испанския град, където е пяла в „Зигфрид“ от Вагнер. Операта в Дюселдорф загуби и певеца Олег Брижак (54), пял заедно с Раднeр в „Зигфрид“. Мария Раднер, контраалт, е излязла в образа на богинята Eрда, а Брижак, басбаритон, е бил в ролята на злото джудже Алберих.

Френските власти не очакват да има оцелели при катастрофата, самолетът се е разпаднал на малки парчета и отломките от него са осеяли голяма площ в планината.

Детето на Раднeр било едното от двете бебета на борда на самолета, другото заедно с майка му Марина Бандърс са се връщали в Англия от погребение в Испания.

Раднeр, родом от Дюселдорф, прави професионалния си дебют през януари 2012 г. в „Метрополитън опера“ в Ню Йорк. Певицата е имала десетки участия в опери и концерти в цяла Европа. След предстоящите й планове бе да излезе в операта Les Troyens в Teatro Colon в Буенос Айрес през април и на фестивала „Байройт“ в Германия през август.

Олег Брижак

Брижак, роден в Казахстан, също имаше международна известност, триумфирал е по сцените на редица европейски и американски градове. Той бе най-известен със своя Алберих в „Зигфрид“ – ролята, в която последно бе аплодиран в Барселона.

Все още не е ясна причината за катастрофата в Алпите. Черната кутия на самолета е била открита, от нея вероятно ще бъдат получени някои отговори.

Чуйте изпълнението на Мария Раднер в „Зигфрид“:

Чуйте Олег Брижак в „Рейнско злато“: