Кърменето е прекрасно, вдъхновяващо и жизнеутвърждаващо. Да се кърми е важно и красиво, при това да се кърми, когато е небходимо и където трябва. Ако има правен спор, той е добре да се реши в съда. Всичко това ми се вижда доста очевидно.

И затова грандиозната дискусия, която вече трети ден се вихри по медии, социални мрежи и къде ли не, ме хвърля във все по-голямо недоумение.

Културологични препратки, фройдистки анализи, народопсихологически откровения, споделяне на чужд опит, правни консултации, размахване на творби на ренесансови автори, цитати от велики писатели и дори цинизми - какво ли не има в това мащабно обсъждане.  Тонът е изострен, хвърчат искри, почти все едно русофили и русофоби са се хванали за гушите.

Тая разпаленост и нагнетяващо се напрежение минава на фона на съвсем не маловажни събития, които предизвикват малък или нулев интерес, и са отминавани с безразличие и студенина. Например:
- Друго събитие в мол, при което беше пребит невинен човек от охранителите, предизвика много по-ограничено обсъждане в социалните мрежи;
- 5-годишно дете, намерено мъртво в куфар, е поредният криминален инцидент, отказваме да се замислим за затискащата ни битова жестокост;
- самолет със стотици загинали се приема за сведение.

Приемаме, че това са битови инциденти, криминални сюжети. Но реакцията е подобна и когато става дума за промени в политики, които засягат всички ни или за грандиозни общодържавни кражби.

Тихо минава, без особени вълнения и обсъждане, предложението на министър Петър Москов за промени в здравноосигурителния модел и въвеждането на три осигурителни пакета. Това засяга всеки от нас. Но такъв тип дискусия, която настървено се вихри по кърмаческата тема, напълно отсъства в социалните мрежи за последните идеи на здравното министерство.

Или най-прясната грандиозна далавера, която тече с купуването на БТК и сие от цъфнала от нищото чужда компания. За която никой нищо не знае. И най-вече правителството. Ако имате дежа вю в този случай, сигурно не е случайно. Къде по-интересно е обаче в момента да се разнищва - в умопомрачителни детайли - въпросът за какво всъщност служат женските гърди.

Има сигурно доста причини една сравнително невинна случка да прерастне в толкова централно медийно събитие. 
Едното е футболното обяснение. Очевидно всички в България разбират от гърди и кърмене, точно както са компетентни и по футболни, светски и здравни теми (здравни в смисъл как да се самолекуваме или как да напсуваме някой лекар, не нещо друго). И  имат мнение за Евровизия. По тези въпроси всеки има нещо да каже. Дори и да изпсува, все ще е в контекста.

А и на някакво масово ниво говоренето за гърди (по-скоро цици) крие сексуален потекст и поражда радостна възбуда (дори и когато темата категорично не го предполага). Но който търси, навсякъде намира.
Ще пропусна възможността да става дума за нелюбов към по-трудни теми, трудното концентриране и плъзгането по повърхността (на ниво общество). 

Тълкуванията ги оставям на експертите. Има какво да се каже.

Сега пожелавам успех на Деница Панайотова в съда, но, моля, нека вече да сменим темата.