Управляващите готвят нова "секира" за президента Росен Плевнелиев - да му отнемат квотата в СЕМ. Идеята за подобна перспектива смущава Съвета за електронни медии (СЕМ) и депутатите от ГЕРБ, научи Клуб Z. Опасенията им бяха предизвикани от реплики на соцдепутата Антон Кутев.

В сряда медийната комисия в парламента, чийто член е Кутев, привика по негово искане членовете на регулатора на безпрецедентен разговор. Поводът бе притеснението на СЕМ относно предаването "Деконструкция" по БНР с водещ Петър Волгин. През януари съветът поиска среща с ръководството на националното радио заради получени сигнали, че Волгин не спазва принципите на медийния плурализъм чрез изказваните от него тези за протестиращите срещу правителството, в това число и че са платени от опозицията. Още в началото на протестите пък президентът застана на страната на хората, излезли на жълтите павета и дори направи изказване, намекващо, че сваля доверието си от правителството.

"Ако сте установили липса на плурализъм, защо точно в "Деконструкция", а не в един куп други предавания. Далеч съм от мисълта, че комисията може да оказва натиск върху СЕМ. Ако се окаже, че президентът чрез представителя си в СЕМ оказва натиск, това е опасно", каза Кутев, адресирайки думите си към членовете на регулатора.

От СЕМ обявиха, че самата среща в Народното събрание е била "прецедент" и припомниха, че регулаторният орган е независим и не може да бъде "привикван". От радиото пък посочиха, че не са били притискани от СЕМ.

По време на срещата стана ясно и че управляващите обмислят и промени в Закона за радиото и телевизията. Именно в него е уреден и изборът на 5-членния състав на СЕМ. В момента квотата е 3 към 2. Трима от състава се избират от парламента, а останалите двама се назначават с указ на държавния глава. 

Заявките, че ще се пишат нови текстове, касаещи медийната регулация, гарнирани от изказването на Кутев в комисията, родиха светкавично брожения на "Дондуков" 2, в СЕМ и в ГЕРБ. От двете институции заподозряха, че с евентуални бъдещи изменения управляващите целят да премахнат квотата на президента. Подобно на орязването на правомощията му по отношение на новата Централна избирателна комисия и все пак нереализираната, поне засега, идея Националната слубжа за охрана да бъде извадена от подчинеността на държавния глава.

"Разбира се, че това целят - президентът да няма думата за нищо", пък бе коментарът на зам.-шефа на парламентарната група на ГЕРБ и член на медийната комисия Красимир Велчев.

"Категорично никога не сме обсъждали орязване на президентската квота", заяви Кутев в орговор на обвиненията. Дори вървим към разширяване на правомощията на СЕМ", допълни той, реабилитирайки старата идея регулаторът да наблюдава и работата на печатните медии. "Ако ще се пишат нови закони или изменя старият, то ще стане след широко обсъждане и със СЕМ, и с президента, и с медиите. Ние сме управленци, няма смисъл да влизаме със скандал. Има друг начин да се правят наказателни акции - с промени в бюджета, например. Не с публични обсъждания", каза още Кутев.

Въпреки това той отново намекна, че в случая с "Деконструкция" от СЕМ са действали като политически, а не като независим орган. По думите му в разгара на антиправителствените протести имало много медии, които откровено изразявали симпатия към тези, които викат "Оставка" за кабинета. Те обаче не били канени за разговори от регулатора, както БНР.

"Ако искахме, щяхме да заринем СЕМ с жалби. Но излиза, че на тях не им харесва Волгин, защото това, което говори е антипротестърско. За мен е важно какво се върши с квотата на президента, а не самата квота", заключи медийният съветник на левицата.