Бившият премиер Пламен Орешарски даде свидетелски показания тази сутрин в Съдебната палата в София по аферата "Батко и братко", предаде БГНЕС. Делото се води срещу бившия шеф на пътния фонд Веселин Георгиев за това, че е уреждал братята си с апетитни обществени поръчки.

На излизане от съдебната зала бившият министър-председател не отговори на нито един журналистически въпрос.

По време на съдебното заседание Орешарски даде свидетелски показания в качеството си на финансов министър по времето на правителството на Тройната коалиция. Той обясни, че финансирането на ЕК към Пътния фонд е спряло заради медиен шум, заради който европейските институции е нямало как да не реагират.

Той обясни също така, че плащанията са възстановени, след като е изпратена подробна информация до Брюксел за подобряване на контрола на пътната инфраструктура. Извършен е одит от международна фирма по препоръка на ЕК.

Орешарски обясни още, че е имало спирания на плащания по ИСПА, но те нямат пряка връзка с фирма "Биндер". Министерството на финансите тогава редовно е превеждало средствата на Пътния фонд. Според бившия премиер не са били констатирани щети за държавата. По отношение на възлагането на обществените поръчки, Орешарски каза, че всички процедури са минавали през областните структури, а изпълнителният директор (бел. ред. – Веселин Георгиев) е одобрявал на централно ниво.

В началото на 2013 г. обезпечителни мерки за възбрана и запор върху имуществото на Веселин Георгиев и неговата съпруга бяха наложени от СГС и Сливенски окръжен съд по искане на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Запорираното в полза на държавата имущество бе на стойност над 4 100 000 лева и включва недвижими имоти, акции, облигации, дружествени дялове и банкови сметки.

На 29 октомври 2012 г. Градският съд в лицето на съдия Петя Крънчева за трети път даде ход на делото срещу Георгиев, припомня БГНЕС. 

Според обвинението в нарушение на Закона за обществените поръчки през 2006 и 2007 г. Веселин Георгиев в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, е одобрил сключването на договори между ръководения от него фонд и фирмите "Биндер" АД, "Инмат" ООД, Гражданско сдружение "Инфраструктурни обекти", с цел да набави имотна облага за братята си Бойко и Емил Георгиеви. От това са настъпили значителни вредни последици за държавата. Договорите са за десетки милиона лева.