Едно кратко и сухо съобщение на Военноморските сили на САЩ отпреди седмица можеше да остане в архивите без никой да му обърне внимание. На 17 март Атлантическият флот на Военноморските сили на САЩ освободи командира на Стратегическото комуникационно крило 1 (SCW1) от военновъздушната база в Тинкер, Оклахома, капитан Хедър Коул. Официалното съобщение гласи, че тя е „изгубила доверието“ и срещу нея се води разследване. Затова временно е прехвърлена в състава на Атлантическия флот и очаква финално становище.

Капитан Хедър Коул (вдясно) по време на празничния обяд за Деня на благодарността

Няколко дни по-късно народният представител от „Атака“ Магдалена Ташева публикува в сайта на едноименния партиен вестник „новина“ със заглавие: „Американка спаси човечеството от ядрена война – само преди седмица!"

Ташева обяснява на своите читатели как капитан Коул

"отказа да предаде кодовете на дълбоко секретния, специален комуникационен канал, по който президентът на САЩ може да влезе в пряка връзка с ядрените подводници, за да им заповяда ядрен удар. Срещу кого? Срещу Русия, разбира се."

Магдалена Ташева е още по-щедра към публиката и доближава историята до ниво „трета световна война“.

"Позовавания на анонимни руски източници сочат, че на 16 март, понеделник, САЩ са щели да нанесат „ограничен ядрен удар по Руската федерация с „изненадващо“ съвпадащ по време удар и от територията на Обединеното кралство“.

Каква обаче е истината?

Отстраняването на капитан Хедър Коул не е новина за американските медии. Краткото съобщение дори не е публикувано от повечето от тях. Разследването продължава и няма никаква изтекла информация. Никой не споменава и цитираната от Ташева версия. 

Няколко дни по-късно обаче многобройни сайтове, общото между които е, че не са известни и не могат да бъдат наречени медии, започват да публикуват подобна на ташевата история.

Заглавията навсякъде са идентични - „Американката, която ни спаси от Трета световна война“. Никъде няма източници, а на някои места са цитирани „анонимни руски представители“. Дори официалните власти в Москва не стигат чак дотам и не застават с имената си зад подобна история.

Това накара Асошиейтид прес да включи към новината си и следното изречение:

Крилото на Коул няма никаква роля в управлението на ядрените оръжия, но отговаря за ескадрилата, чийто самолети E-6B Mercury осигуряват комуникационните връзки между президента и ядрените сили.“

Случаят с „новината“ на депутатката Магдалена Ташева всъщност не е изключение. Подобни измислени истории са част от т.нар. хибридна война. Конфликтът в Украйна е подкрепян активно от армия от тролове и нововъзникнали неизвестни сайтове, които бълват подобни „новини“. Дори и в България разпространението им е подпомогнато от платени съобщения във фейсбук и тези публикации достигат до вас с надписа “sponsored” на стената ви.