Версията, че пилотът на падналия в Алпите еърбъс се е самоубил като е разбил самолета шокира екипите, които търсят останките от самолета и роднините на пътниците, които са в подножието на планината с надежда да бъдат открити части от телата на техните близки.

Хипотезата изплува веднага след като излязоха информации, че вторият пилот е напуснал по някаква причина кабината. А когато искал да се върне, първият пилот не отворил вратата. Освен това той не казал и дума на настойчивите призиви на колегата си да отвори. През цялото време е мълчал. Поне така излиза от разчетените данни от едната черна кутия, според източници, цитирани от в. "Ню Йорк таймс". Разбира се той може и да е получил инфаркт, но тогава не би трябвало машината да загуби рязко височина, защото автопилотът е щял да продължи по курса, разсъждават специалисти. По принцип всички експерти от два дни се чудят каква би могла да е причината за падането на еърбъса, с който загинаха 150 души. Той е бил в перфектно техническо състояние и времето е било тихо и спокойно.

"Изобщо не съм учуден от такава хипотеза", заявява Ришар Бертран от местна община. "Още от самото начало ми хрумна, че може да е самоубийство, защото е изключено самолетът да падне по този начин без съзнателна човешка дейност. Другата възможност е пилотът да е бил терорист", допълва той.

"Тази информация прави на пух и прах всичките ни усилия да успокоим роднините", коментира един от псохолозите, които рехабилитират близки на загиналите пътници в От Прованс. "Сега, каквито и обяснения да им даваме и каквито и други детайли да се появят, в тяхното съзнание завинаги ще остане съмнението, че роднините им са станали жертви на самоубиец", допълва специалистът. В момента в Дин-ле- Бен, едно от най-близките до катастрофата селища, са се събрали над 500 роднини на загинали от катастрофата.  

Следователи призовават да не се вадят на парче информации, а да се изчака да се свалят всички записи от черните кутии и тогава да се обяви официално вероятна и логична версия за трагудията.