Командирът на полета на падналия 4U 9525 е бил извън кабината, когато е започнало фаталното снишаване на немският Airbus, съобщи "Ню Йорк Таймс". Според вестника, той се е опитал да влезе по всякакъв начин, но не е могъл да пробие навреме стандартната защита на вратата на кабината.

Системата е въведена с идеята евентуални терористи да нямат достъп до кабината и инцидент като на 11 септември 2011 г. да не може да се повтори - поне не по същия начин. Възможно ли е обаче тази система за безопасност да е един от факторите, довели до падането на самолета, летящ от Барселона за Дюселдорф, при което загинаха 150 души?

Кратко 5-минутно видео на компанията Airbus разяснява всички детайли на заключването и отключването на кабината:

Видеото описва ключовите части на системата - специалните електрически ключалки, панелите с предупредителни светлини, контролната кутия, панела за вкарване на паролата от външната страна на кабината, и шпионката, която дава поглед вътре.

В първата част Airbus описват стандартна процедура по отваряне - в която единият пилот си поръчва бутилка вода на стюардесата. Пилотът звъни по вътрешният телефон. Когато стюардесата е готова с поръчката, и иска да влезе, натиска # - диезът на номерирания панел. Пилотът чува сигнален звук отвътре и премества ръчката в позиция "отключване" и я задържа там.

Във втората част се показва какво се случва, когато процедурата не е спазена което може да означава разсеяна стюардеса, но и опит за завземане на самолета. Капитанът премества ключа на "заключено", номерираният панел светва в червено, и цялата система е блокирана за 5 минути. В примера на Airbus стюардесата звъни по вътрешния телефон. Отвътре пилотите могат да отворят, премествайки ключа на "отключване", което прекъсва 5-минутната блокировка.

Последният сценарий е подобен на случилото се с 4U 9525 - какво става, ако пилотите не отговарят, защото са припаднали, да речем? Стюардесата се опитва да звънне с диез, после и по вътрешния телефон, но когато това е безуспешно, използва процедурата за спешни случаи. На номерирания панел набира паролата и натиска диез, което активира алармата за 30 секунди. Светлините на другият панел започват да мигат. Накратко, всеки възможен начин да предупредиш пилота, че влизаш. Ако те не отговорят в рамките на 30 секунди, пискането на алармата и мигането на светлините спира за 5 секунди, в които стюардесата може да влезе.

Основната теория е, че капитанът, на катастрофиралия самолет, е излязъл за малко от кабината, а при завръщането си се е опитал да отвори именно, спазвайки последната процедура. Но тя няма да се задейства, ако пилотът отвътре е блокирал вратите за 5 минути. Едва след като изтече това време, капитанът е можел да активира 30-секундното отваряне. Ако добавим в това времето, за което капитанът е излязъл - най-вероятно за да се освежи - се приближаваме много близко до 12-те минути фатално спускане.

Разбира се, повече подробности ще научим, когато пълният бордови запис и данните от черната кутия бъдат анализирани и съобщени публично.