НАШ КОРЕСПОНДЕНТ

ТАМПА, ФЛОРИДА - Саудитска Арабия и съюзните й държави от Персийския залив започнаха военна операция в Йемен срещу милициите на племето на шиитите хути, които затегнаха хватката си около пристанищния град Аден. Според едни сведения йеменският президент Абед Рабо Мансур Хади, който представляаа сунитската общност в страната, е избягал с кораб от града и сега се намира в Саудитска Арабия. Той щял да се опита да състави правителство в изгнание, след като много от съветниците и министрите му дезертираха от кабинета. Според други информации Хади още бил в района на Аден.

В операцията срещу бунтовниците, които са подкрепяни от бившия президент на Йемен Али Абдула Салех, участват 10 сунитски държави от Персийския залив, съобщи във Вашингтон саудитският посланик Абдел ал Джубер. Военната операция бе предшествана от заседание в Риад на лидерите на  пет от страните членки на Съвета за сутрудничество в Персийския залив -  Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн, Кувейт и Катар. На заседанието било решено да бъдат ударени по въздух силите на шиитите, които настъпват към Аден.

Най-малко 100 бойни самолета на петролното кралство са нанесли въздушни удари по цели, сред които е военната база Ал Дулейми в Сана, попаднала под контрола на бунтовниците още преди месец. Представители на хути, цитирани от АП, съобщиха, че в отговор на бомбардировките изстреляли зенитни ракети. На саудитско-йеменската граница са струпани 150 000 саудитски войници, подкрепени от танкове и бринирани коли, които очакват заповед да нахлуят в съседната държава. Според намиращият се в Дубай американски експерт по сигурността Тиъдър Карасик след бомбардировките в Йемен вероятно ще бъде хвърлен десант от специалните части на страните от Персийския залив.

Говорейки пред арабските външни министри шефът на египетската дипломация Самех Шукри заявил, че Египет е готов да предостави свои войски за военната операция. Съобщава се, че четири египетски бойни кораби се насочват към брега на Йемен.

В заявление в Белия дом президентът Барак Обама посочи, че е наредил на Пентагона да окаже подкрепа на военните действия с логистика и разузнавателни данни. „Бойни части на САЩ не участват пряко в опрецията в Йемен, ние създадохме оперативен щаб със Саудитска Арабия, за да координираме подкрепата с военни средства и разузнавателна информация“, заяви във Вашингтон говорителката на Националания съвет за сигурност Бернадет Миихан.

Както вече съобщи Клуб Z в началото на кризата Пентагонът е направил огромен гаф в Йемен, загубвайки контрола си върху оръжия и военно оборудване за 500 милиона долара, което било предназначено за управляващия режим в страната. Има съмнения, че военната помощ на САЩ е попаднала в ръцете на групи на „Ал Кайда“, която има бази в страната.

През февруари президентът на Йемен Абед Рабо Мансур Хади бе принуден да напусне столицата Сана, след като градът бе превзет от милициите на хути. Преди това към бунтовниците, подпомагани от дезертьори от армията, успяха да завземат ключови военни бази. Според саудитския посланик в САЩ Ал Джубер шиитските сили разполагат с тежки оръжия, ракети, авиация  и военни катери. Военната интервенция на Саудитска Арабия и сюзническите и държави от Персийския залив  се наложила, след като са се провалили дипломатическите услия за постигане на примирие между враждуващите страни в Йемен, заяви Ал Джубер.

Президентът Хади дойде на власт в Йемен преди три години в кулминацията на „арабската пролет“. Бунтовете в страната свалиха от власт предишният дългогодишен държавен глава Али Абдула Салех. САЩ тогава аплодираха смяната на властта в страната, а преди няколко месеца Барак Обама даде Йемен за пример в успешната кампания на САЩ срещу тероризма. В същото време ЦРУ  би тревога, че Иран въоръжава бунтовниците хути и ги обучава във водене на бойни действия. С активната подкрепа на Техеран шиитите успяха да поставят под свой контрол северната част на страната.

След падането на режима на Хади САЩ обявиха, че обстановката в Йемен е извън контрол и закриха посолството си в Сана, евакуирайки всички свои дипломати. Изтеглени бяха също специалните части на Пентагона и военните съветници, които обучаваха армията на Хади. На практика Йемен бе оставен в ръцере на хути, които са изключително враждебни към САЩ. Сега представители на администрацията във Вашингтон признават, че оттеглянето на американските военни и хаосът в страната са създали чудесна хранителна среда за разрастване на „Ал Кайда“ макар, че хути не са в добри отношенияа с терористите.

Събитията в Йемен вървят към общоарабска война, в която от едната страна са изправени държавите около Саудитска Арабия с преобладаващо сунитско население, а от другата – страните, в които са на власт шиитите – Иран, Ирак, Ливан. На фона на сблсъсъка в Женева продължават ядрените преговори между САЩ и Иран, целящи да се постави под контрол атомната програма на Техеран, в отговор на което да бъдат вдигнати международните санкции. Саудитска Арабия и Израел са най-яростните противници на  пазарлък с иранския режим, защото са убедени, че той се домогва до ядреното оръжие, за да се превърне в регионална суперсила.

“Всичко това е сунити срещу шиити, Саудитска Арабия срещу Иран“, заявява Майкъл Люис от Северния университет в Охайо, който е преподавател по право и бивш военен пилот. „САЩ не могат да бъдат безпристрастен наблюдател. Никой няма да приеме тази позиция като чиста монета. Ние трябва да вземем страна в тзи конфликт“, добавя той.