Министърът на здравеопазването Петър Москов си позволи да стане заложник на частни интереси. Това заяви д-р Владимир Пандев, бивш шеф на болницата в Благоевград и председател на общинската структура на БСП в града.

Думите на д-р Пандев бяха по повод неговото уволнение. Той обясни, че към болницата е работила частна структура за кардиоинвазивни процедури. Ръководството искало да я премахне, защото отнемала сериозен финансов ресурс. Били проведени процедури и била избрана качествена японска апаратура, която да бъде закупена от болницата.

"Частната фирма получава 2,6 млн., в болницата от тази сума влизат около 7%. Решихме, че ако ние експлоатираме подобен център ще достигнем до 3 млн. лв., като 1,5 млн. лв. ще са чиста печалба. В 14-дневния срок, в който трябваше да подпиша договор, най-брутално бях сменен. За 8 години лабораторитята е заработила 12,5 млн. лв., а в болницата са постъпили 1 млн. лв.", обясни д-р Пандев.

Името на фирмата е "Кардиолайф" и бившият шеф на болницата в Благоевград предполага, че зад смяната му стоят частни интереси, които са повлияли решението на здравния министър. 

От Министерство на здравеопазването нямат официална позиция по въпроса, но министър Москов не веднъж е заявявал, че ще се раздели с всички директори на болници, които не спазват правилата. Без значение кое лечебно заведение управляват.

"Болницата, в която агресивно съм сменил изпълнителен директор, е в Благоевград, а цялата преписка за Благоевград е в прокуратурата", призна в средата на месеца Москов и увери, че мерките му не са свързани с планове за партийни назначения.

По думите на здравния министър истинската причина д-р Пандев да си отиде от болницата в Благоевград е фактът, че Лимончо и Портокалчо, които той назова от парламентарната трибуна при приемането на бюджета на Националната здравноосигурителна каса през декември, са именно от тази болница.