Доцент Христо Хинков

От гледна точка на психологията идеята за самоубийство е чисто болестен мотив и по всяка вероятност в случая с катастрофиралия еърбъс, разбит умишлено във френските Алпи от втория пилот Андреас Лубиц, става дума за "изпуснат" от докторите пациент.

Това коментира пред Клуб Z специалистът по психично здраве и психиатрия, както и настоящ директор на Националния център по обществено здраве и анализи, доц. Христо Хинков.

"Това, което ми направи най-силно впечатление по случая, беше снимката, която медиите разпространиха. На нея пилотът е на фона на моста "Голдън Гейт", а той е известен като моста на самоубийците, защото от там се хвърлят страшно много хора. Това ме кара да мисля, че идеята да отнеме живота си може би е тлеела в него. И ако разследващите проверят и тази хипотеза, вероятно ще помогнат за разкриване на истинската причина", смята доц. Хинков.

Според наличната до момента информация наскоро Лубиц е работил с психолози, които свидетелстват, че той е имал депресивен период в живота си. По това време дори е прекъснал обучението си, за да се подложи на терапия. Затова доц. Хинков подозира, че германските му колеги просто са изпуснали да отбележат, че зад депресията може би е останал скрит чисто болестен мотив за самоубийство.

"По принцип депресията е сложно състояние и може да провокира т. нар. разширено самоубийство. При класическия случай в конкретните действия се въвличат най-близките хора с идеята да се спасят от несгодите. Освен него обаче съществуват и колективни прояви, когато идеята е всички да загинат. Тогава болният си казва: "След като аз няма да живея, защо другите да живеят". Разбира се, няма как на пилота да се постави каквато и да е диагноза преди разследването да приключи и да има повече подробности", обясни доцентът по психиатрия.

По думите му най-честите причини, които карат хората със сравнително добър социален статус (какъвто е бил вторият пилот на самолета) да посегнат на живота си, трябва да се търсят в семейната среда. Конфликтите и неблагополучията с близките почти винаги провокират психологични проблеми. Тежките житейски травми, като загубата на ключова фигура, с която лицето се идентифицира, също може да провокира суицидни мисли.

На този етап е ясно, че Лубиц е живял при свои близки, което означава, че вероятно не е имал семейство. Освен това е прекъснал обучението си, което може би го е поставило под допълнително напрежение.

При всички положения състоянието, при което човек обмисля да се самоубие, не винаги се различава с просто око от близки и познати, твърдят други психолози в бранша. Необходими са разговори със специалисти и продължително наблюдение, през каквото Лубиц очевидно е минал. Пилотите във всяка авиокомпания периодично преминават през прегледи и тестове за психично здраве и ако се установи, че имат отклонения, биват лекувани или освобождавани от служба.

В този ред на мисли, ако се потвърди, че Лубиц действително е страдал от недолекувана депресия, отговорни за трагедията в Алпите може да се окажат психолозите - за това, че не са предвидили рискове в поведението му, заедно със собствениците на авиокомпанията - за това, че след психологичен проблем са му позволили отново да управлява самолет.