Пристъпите на аерофобия – страх от летене със самолет се изострят сред хората след всяка голяма авиокатастрофа. След разбиването на пътническия самолет Airbus A320 във френските Алпи, при което загинаха 150 човека, милиони хора по света отново са в паника.

Голямата трагедия дава повод на хората отново да се замислят: възможно ли е да останеш жив при авиокатастрофа? Оказва се, че при някои случаи има шанс да оцелееш и да се спасиш, като спазваш няколко прости правила.

За тези, които се страхуват от полети, авиокомпанията British Airways откри обновени кратки курсове по оцеляване при катастрофи. За половин ден и срещу такса от 135 паунда пътниците се обучават на особени техники и навици, за които стюардесите на обясняват в подробности преди полета.

Занятията се водят в симулатор на самолет Boeing 737, салонът на който преди “полета” се изпълва с дим и започва евакуация. При най-лошите сценарии най-важното е дали ще успеете да се приготвите към твърдо приземяване и да намерите изхода. За тези, които не могат да посетят курсовете, сайтът mashtable.com показва безплатно с картинки и обяснения най-важните съвети.

1. Когато стюардесите демонстрират как се борави със спасителното оборудване, пребройте и запомнете колко реда седалки има до най-близкия изход.

След това пребройте редовете седалки до другия най-близък изход, който може да се падне зад гърба ви.

2. Няколко пъти закопчайте и откопчайте обезопасителния колан, за да запомните действието и в стресова ситуация да го освободите машинално, за възможно най-кратко време.

Както показва практиката, при катастрофа повечето пътници изпадат в паника и инстинктивно се опитват да “натиснат копчето”, както правят всеки ден с колана в колата си, вместо да освободят скобата. Проверете също на място ли е спасителната ви жилетка.

3. Тренирайте правилната противоударна поза. Наведете тялото и главата си колкото е възможно напред. Краката ви трябва да са стабилно стъпили. Преместете ги назад. Сложете дясната си ръка (ако сте левичар – лявата) на тила, а другата над нея. В никакъв случай не сплитайте ръцете си! Целта ви е да защитите от счупване на костите на по-развитата ви ръка, за да може без проблем с нея да откопчаете обезопасителния колан.

4. Ориентирайте се по червената светлина – с този цвят са обозначени изходите, защото той най-добре се вижда през дима.

5. При обявена евакуация от значение е всяка секунда. Трябва бързо да се доберете до най-близкия изход и да се пуснете по спасителната лента. Ако се бавите, стюардесите ще го направят.

6. Спасителната жилетка се надува задължително, след като сте се измъкнали от самолета. Иначе в тясното пространство движенията ви ще бъдат ограничени. Ако сте паднали в морето или океана, водата ще запълни салона и пътниците с надути жилетки ще се окажат притиснати към тавана, без да могат да изплуват до изхода.

Ето какво още ще повиши шансовете ви за оцеляване:

7. Не сваляйте обувките и чорапите си по време на полет. В случай на авария може да се наложи да бягате боси през огън и отломки.

8. Забравете за личните си вещи. По данни на Националния съвет по безопасност на транспорта на САЩ, 68% от авиопасажерите загиват не по време на катастрофа, а в пожара след това. Скъпоценното време, предвидено за евакуация, не бива да се губи за събиране на вещите – въпросът е на живот и смърт. Освен това, ако се пуснете по спасителната лента с багажа, така ще забавите всички, които са след вас.

9. Винаги помнете “правилото на 90-те секунди”: това е най-важното време след катастрофата, защото точно за минута и половина пламъците обхващат целия корпус. Така че ако не се поддадете на паниката и действате бързо, рязко ще нараснат шансовете ви да се спасите.

10. Когато сте се измъкнали от самолета, не спирайте – отдалечете се (или отплувайте, ако сте във вода) минимум на 150 м от отломките, за да не пострадате от пожар, възможен взрив или от лютивия дим. Но не се отдалечавайте прекалено, защото спасителите първо търсят оцелели в близост до отломките.

Всекидневно по летищата в цял свят излитат 93,5 хиляди пътнически самолета. Абсолютното мнозинство от тях благополучно достигат до назначените пунктове – не случайно въздушният транспорт се смята за най-безопасен. А ако все пак се случи да попаднете в инцидент, помнете: повечето пътници могат да оцелеят и в най-тежките ситуации. Най-важното е да не изпадате в паника и да помните тези прости правила за оцеляване.