"Ние ще сме като Хондурас дотогава, докато ни САЩ ни нямат доверие. А тогава през април 2014 г. са казали, че ни нямат доверие."

Това коментира финансовият министър Владислав Горанов в отговор на въпрос на Румен Гечев (БСП), защо България е подписала едностранен договор със САЩ по време на днешния парламентарен контрол.

Темата излезе на дневен ред в началото на март, когато стана ясно, че депутатите ще ратифицират споразумение между България и САЩ за подобряване спазването на данъчното законодателство в международен аспект и въвеждането в действие на закона FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act). По това споразумение сме задължени да предоставяме информация на Щатите, но те на нас - не.

"Нито една от бившите соцстрани не е подписала такъв договор и защо преговорите са започнали за подписване на двустранен, а след това той е станал едностранен. Откъде накъде само България ще предоставя информация на САЩ, а ние да не получаваме информация обратно", попита Гечев.

Горанов обясни, че проектът за споразумение е подготвен по времето на кабинета "Орешарски", но през април 2014 г. е получена секретна нота от американското правителство, в което предлагат споразумението да стане едностранно. "Това е заради липсата на доверие", каза министърът.

Гечев поиска разсекретяване на тази нота, като запита защо през декември м.г., когато споразумението вече е внесено за подписване, не е направено нищо, за да се промени едностранността.

"Как може американците да имат доверие в Китай, управляван от ККП. Вие току-що казахте, че нямате доверието на правителството на САЩ, обяви Гечев. - Ние ще искаеме разсекретяване на тази нота, защото в нея няма нищо секретно, секретното е, че ни третират по-зле от Грузия и Армения".

Горанов не обясни защо не е променен текстът на споразумението.