Колкото повече кризата обхваща Русия, толкова в тази силно пиеща страна се забелязва опасната тентенция. Главоломно нараства употребата на смъртоносния самогон, медицински спирт и дори на препарати за почистване, пише в. "Ню Йорк пост".

Съкращенията, орязванията на заплатите и покачването на цените допълнително влошават проблема с алкохолизма. Тези, които вече не могат да си позволят да си купят напитки от магазините, преминават на заместители, продавани "под щанда". А те могат да нанесат сериозни вреди на здравето и дори да доведат до смърт.

Александър Поликарпов - главен лекар на мрежата московски рехабилитацонни центрове "Алкоспас", заявява, че е забелязал вълна от усложнения у пациенти. Безразборната употреба на алкохолни заместители им докарва треска и епилепсия.

Подчинените му близо 40 лекари са специализирани в спешна детоксикация на пияници след няколкодневни гуляи. Техните пациенти са обикновено потребители на водка, преминали напоследък към разновидности с по-ниски цени, но и по-лошо качество. Най-тежките случаи с пиене на индустриални продукти стават в по-изолираните селски региони на Русия.

Спадът на продажбите на бира и водка, отбелязан на руския пазар след падането на рублата в края на 2014 г., не означава спад на търсенето, а изтикването му на черния пазар, предполагат експерти. Алтернативите на легалния алкохол, който постоянно поскъпва, са много и разнообразни. Най-безопасната част от асортимента е водката, отклонявана от заводите и продавана на черно. Някои продукти обаче като промишления спирт и самогона, сварени от неопитни или небрежни дестилатори, могат да доведат до смърт. Към най-вредните и въпреки това най-популярни алтернативи на легалния алкохол спадат течности "за отглеждане на коса" или "за почистване на вани", твърди пазарният експерт Вадим Дробиз.

Това е една от течностите, които са алтернатива на водката в Русия.

Продажбите на бира - най-популярното алкохолно питие, намаляха с 10,5 на сто през януари в сравнение със същия месец на 2014 г. Пазарът на пенливото питие остана стабилен, тъй като цените скочиха.

Продажбите на водката, която е по-популярна сред по-старите пиячи, продължиха дългосрочното си падане. По обем те стигнаха 17,6 на сто, а на стойност - 2 на сто. Този спад се дължи предимно на действията на държавата в борбата с алкохолизма с установяване на законна минимална цена на водката. Докато този минимум от 185 рубли (2,96 долара) за половинлитрова бутилка е нисък за европейските стандарти, той е висок за руснаците с ниски доходи в бедните провинциални градове, където най-популярен е самогонът.

Тази година президентът Владимир Путин нареди намаляване на минималната цена с 16 на сто. Макар стъпката да бе приветствана от руските медии, тя не компенсира изцяло скока от 29 на сто от миналата година.

Изпълнената с добри намерения борба с алкохолизма насити черния пазар, отбелязва анализаторката Марина Лапенкова.

"Днес делът на нелегалната водка е близо половината от целия пазар", смята тя. И добавя, че рецесията само ще утежни проблема още повече.

Руснаците са на четвърто място в света по консумация на алкохол на глава от населението след жителите на Беларус, Молдова и Литва. Това сочат последните данни по въпроса на Световната здравна организация, които са от 2010 г. Алкохолът е бил проблем за всички руски правителства.

В царско време самогоншчиците са подкопавали стабилния и добре печеливш държавен монопол върху производството на водка. В средата на 80-те г. на ХХ век акохолизмът съсипа производителността на съветската икономика до такава степен, че Михаил Горбачов взе на мушка продажбата на водка. Това бе последвано от масово недоволство и бум на самогона, преди властта да загърби тази политика.

Но докато мярката бе в сила, в СССР масово се пиеше антифриз. Един от най-популярните коктейли бе "Александър III", който бе смесица от два вида одеколон - "Тройной" и "Саша".

Най-засегнатите региони са бедните и изолираните. Обикновено това са местата, където са затворени фабриките от съветско време, казва Вадим Дробиз. Той отбелязва също, че търговията със самогон не зависи от религията. В мюсюлманските региони на Русия е широко разпространено нелегалното производство на алкохол.

Домашната дестилация на алкохол за лична употреба в Русия е законна - нещо, което не е характерно за индустриализираните държави. За това не се изисква лиценз. Това води до разрастване на цяла индустрия, фокусирана върху пазара на самогон.

В такива условия се вари домашен самогон в Русия.

Не винаги обаче самогонът е евтин и безопасен продукт, отбелязва "Ню Йорк пост".

На практика варенето на самогона е традиционна дейност за руснаците на техните дачи - летни вили. Легално произвежданият алкохол на основата на самогона е култово питие в някои руски барове.

Ришат Ибатулин от град Киров в Централна Русия продава на дребно по интернет техника за дестилиране на армията от самогоншчици. Продажбите постоянно се увеличават, твърди той. Но допълва, че повечето му клиенти въртят легален бизнес и хората купуват нещо, което знаят как и от какво е направено.