Зоран Заев е роден на 8 октомври 1974 г. в Струмица. Председател е на опозиционната лява партия Социалдемократически съюз на Македония. Именно СДСМ се оказа в основата на разкриването на скандала с подслушванията в югозападната ни съседка. Властта в Скопие е записвала разговорите на 20 000 граждани, между които 100 журналисти и поне 6 чужди посолства. Сред тях е и мисията на България в Македония. Лично Зоран Заев е предал записите от разговори на български дипломати на посланика ни в Скопие. Вижте интервюто му, дадено специално за Клуб Z.

- Каква е политическата обстановка в Македония след разкриването на скандала с подслушването, г-н Заев?

Македония преминава в този момент през един много драматичен период. Намираме се, бих казал, в един чувствителен и шокиращ момент от развитието на страната. Може би трябваше да случи такъв шок за всички граждани на Македония, за да можем да върнем нещата в нормалното им развитие и да проектираме добро бъдеще на държавата ни. Политическата обстановка в Македония не е нормална, тя е напрегната. Всеки момент очакваме да падне правителството.

- Накъде тръгват политическите процеси?

В момента ЕС чрез своите представители от Европейския парламент се опитва да насрочи среща между опозицията и управляващите в Македония като начало на разговори за окончателното решаване на политическата криза. Също така трябва нещата да бъдат и правно осигурени. Това ще се случи на 30 март (днес – б.р.), когато в Брюксел  ще бъдат представителите на опозицията на македонския и европейския парламент, както и  представителите на ЕК, които ще стартират тези разговори.

- В скандала с подслушваните разговори попадна и българското посолство в Скопие, както и още шест западни мисии в Македония. Какъв знак е това?

Първо е катастрофално, че са били подслушвани повече от 20 000 македонски граждани през последните четири години. А това е много драматичен и тъжен факт за политическата обстановка както в Македония, така и в целия регион. За съжаление цел на подслушването са били и чуждестранните посолства в Скопие, между които и тези на съседите на Македония. Няма да навлизам в по-големи детайли по тази тема, защото СДСМ не ги оповести публично. Предоставихме данните на самите посолства, за да стигнат до дипломатите, които са били обект на това подслушване. Става дума за посланици на тези страни, които в близкото минало са работили в Македония. Този  акт показва, че е била нарушена Виенската конвенция,  която гарантира правата на чуждестранните дипломатически представители в тяхната дейност. Това е голям срам за Македония! Ние обаче не посмяхме да премълчим тази истина и да не я оповестим пред обществеността в страната ни. Преди обаче да съобщим фактите, информирахме посолствата на тези приятелски страни, защото искаме да запазят приятелското си отношение към Македония и в бъдеще.

- Изненада ли Ви нещо от подслушаните разговори?

Всеки от подслушаните разговори е много учудващ. Не само за мен, но и за всички граждани на Македония. Всички разговори показват колко силно са нарушени основните човешки права и свободи. На какво равнище е свободата, колко е нарушена като цяло и как вече не съществува демокрацията. Вижда се как в Македония няма държавност и всичко е подчинено на партиите и партийно организираните институции. Под тяхно влияние е и правосъдната система. Това показва, че всички избори от близкото минало са били незаконни и нечестно проведени. Това показва и финансовата престъпност и личните мегаломански аспирации на Никола Груевски (премиер на Македония – б.р.) и още няколко човека около него. И как под патриотичното си име (ВМРО-ДПМНЕ – б.р.), тази дясна партия всъщност е унищожавала Македония.

- Всъщност ви обвиниха, че чрез оповестяването на случаите на подслушване, сте искали да свалите премиера Груевски...

Всички в Македония знаят, че не е особено привлекателно да дойдете на власт след това „цунами“, което се случи в нашата страна. Задължение и право е единствено на гражданите да решат кой ще има честта да ръководи Македония след всичко, което се случи. Този, които ще поеме управлението, ще трябва да нормализира политическата обстановка и да я върне в посоката на интеграция към ЕС и НАТО. Крайната ни цел е да върнем свободата и демокрацията в Македония, въпреки че осъзнаваме, че по пътя към нея могат да паднат определи политици, включително и аз като лидер на опозицията. Но това въобще не е важно, когато става въпрос за свободата и демокрацията. Да говорим отново през XXI в. за връщане на свободата и демокрацията в Македония показва какво е състоянието на нещата. Но все пак очакваме това да се отрази ползотворно върху страната ни. Ставащото в Македония днес, както казах и преди, е непознато не само за нас, но и за целия европейски континент. Целта на СДСМ е не да дойде на власт, а Груевски да си отиде от властта. Целта ни е още да се върнат свободата и демокрацията и да се нормализират нещата чрез едно преходно правителство, както и на избори хората да кажат на кого ще доверят честта да нормализира положението в Македония.

- Груевски отхвърли идеята ви за съставяне на преходно правителство. Какво ще правите, има ли светлина в тунела?

Разбира се. Публикували сме една малка част от доказателствата и подслушаните разговори. И  ще продължим да го правим. Ще оповестим пакет, свързан с разговори за корупционни и финансови престъпления. Все по-сигурни сме, че ще бъде съставено преходно правителство, като подготовка за провеждането на предсрочни парламентарни избори.

- Имате ли нужда от България и останалите ви партньори от ЕС като посредници в решаването на политическата криза в Македония? 

Да, разбира се. Приятелска България помогна с много на Македония през целия този период. Сътрудничеството ни винаги е било за пример в региона ни. Включването на евродепутатите от България има огромно значение за разрешаването на случващото се в Македония в позитивен план - намиране на решение за изхода от политическата и правна криза. А по-доволен съм, че получаваме помощ от български евродепутати, които са от двете най-големи политически семейства в Европейския парламент – ЕНП на партията на премиера Бойко Борисов и ПЕС – на нашия партньор БСП. Оценяваме сътрудничеството с  нашите партньори от България, които са членове на Социалистическия Интернационал. Говоря за един от най-добрите съседи на Македония, който се включва в този процес с най-добри намерения.

- При сформирането на преходно правителство в Скопие и промяна на политическата обстановка в страната ви, какви ще бъдат българо-македонските отношения, защото виждате, че днес те практически не помръдват от  точката на замръзването?

При преходно правителство отношенията ни при всички положения могат да се подобрят. Точно за това е необходимо сформирането на преходното правителство – за подобряване на отношенията, за нормализиране на политическия живот и подготовка на Македония за провеждане на предсрочни парламентарни избори. Без значение дали става въпрос за експертен или технически кабинет с определен мандат, то няма да влияе лошо на отношенията между нашите две страни.

- Кога според  вас ще видим развръзката и формирането на преходен кабинет?

Може би до два месеца най-късно, ако Никола Груевски не реши преди това сам да постави точка, като подаде оставка и освободи Македония от мъките й. Ако той има поне малко съвест и морал, в страни,  където има закони и конституция, се постъпва така, а в Македония има закони и конституция. Но и в противен случай вярвам, че пак много бързо ще стигнем до формирането на преходно правителство, предсрочни парламентарни избори и  нормализиране на политическия процес.

----

* Авторът е журналист от БНР, специалист по Балканите. Интервюто със Зоран Заев е взето специално за Клуб Z.