Два нови спътника от програмата на Европейския съюз "Галилео" са били изведени в орбита от полигона в Куру, Френска Гвиана, късно в петък от руска ракета носител "Союз", съобщи днес Европейската комисия.

Седемстотинкилограмовите апарати се захранват от по две слънчеви батерии с площ от по 5 квадратни метра. Те са част от системата за глобално позициониране (GPS) подобна на съществуващата американска, която ЕС изгражда. С тях европейските спътници стават осем от общо 30 планирани.

Стартът следва изпращането на два подобни спътника в погрешна орбита през август. Трябваха месеци, сложни маневри и милиони евро, за да бъдат насочени те в  правилната орбита. 

Двата нови спътника са стигнали до предвидената им орбита на около 23 500 километра над земята за 3 часа и 48 минути, след като са били изстреляни от Куру в 6 часа и 46 минути местно време, съобщи Европейската космическа агенция.

"Успешното изстрелване на двата спътника "Галилео" ни  приближават с още една стъпка до глобалната европейска навигационна система", каза Елжбиета Биенковска, европейски комисар по вътрешния пазар, индустрията, предприемачеството и малките и средни предприятия.

Още два спътника трябва да бъдат изведени в орбита до края на тази година, което ще даде възможност за частичен старт на европейския GPS. Той трябва да заработи с пълен капацитет през 2020 година. Дотогава за нея е предвиден бюджет от 7 милиарда евро. 

Airbus Defence & Space беше водещ в производството на първите четири спътника, а немската OHB и британската SSTL ще произведат следващите 22.