"През годината бяха предприети със заповеди мерки към съдебните служители по отношение на:

- упражняване на контрол и недопускане поставянето на несъответстващи с естеството на работата изображения в служебните помещения..." 

Това е една от заповедите към служителите, които са сред изброените успехи в отчета за 2014 г. на Софийския градски съд (СГС). Не става ясно за календари с голи жени ли иде реч...

Освен това за миналата година в разкъсвания от критики храм на Темида са се получили 4 броя благодарствени писма: от Софийската адвокатска колегия, от един адвокат за работата на един съдебен деловодител, от частно лице пак за работата на деловодител и "от името на служители от търговско дружество относно работата на съдия от Търговско отделение на СГС". 

Не става ясно благодарственото писмо до Търговското отделение дали е по казуса "Белведере", по КТБ, по изчезналия протокол за съдия на последното, или по нещо четвърто.

В края на изминалата година за образцово изпълнение на служебните задължения със заповед беше определена парична награда на съдебен служител, четем още в доклада за 2014 г.

Извън усмивките, които безспорно буди подобна отчетност при ситуацията в СГС, съдът си остава най-натовареният окръжен съд в страната. През 2014 г. са постъпили и общо 32 723 нови дела, което е леко намаление в сравнение с 2013 г. (33 216) и 2012 г. (34 393 дела).

Постъпилият брой дела спрямо броя на съдиите по щат е 18 дела за месец. Като се прибавят и останалите от стари години обаче, делата за разглеждане спрямо броя на съдиите са 26,89 месечно за 2014 г., а свършените дела спрямо броя на съдиите - 18,02. 

Като се има предвид броят на останалите несвършени дела от 2013 г. – 16 318, през отчетния период СГС е разгледал общо 49 041 дела, от които свършени са 32 869 дела, а от тях в срок до три месеца - 20 004.

Изрежда се и допълнителната натовареност на съдиите, които са участвали в множество комисии, текущи обучения, семинари и конференции. На 8 април пък е имало Ден на отворените врати, а в края на юли – двудневна кръгла маса, отчитат още от съда.

Като административен ръководител Владимира Янева (и четиримата замове около нея, трима от които вече подадоха оставка) са се активизирали - през 2014 г. в СГС са издадени 4040 заповеди. През 2013 г. са били 3890 бр.

Напусналото вече ръководство явно е било строго:

"По отношение на 2 съдии от СГС бяха връчени заповеди във връзка с неизписани в срок съдебни актове, с които на основание чл. 327 от ЗСВ им беше обърнато внимание", четем в отчета.

Споменава се и че по отношение на 2 съдии от СГС са наложени дисциплинарни наказания от ВСС - „понижаване в длъжност за срок от 2 години” и „дисциплинарно освобождаване от длъжност”, но това не е заслуга на ръководството, а на ВСС.

Ето как стоят нещата и по вълнуващата тема със СРС. За отчетния период в Софийски градски съд са постъпили 3579 искания по Закона за СРС. Дадени са 3549 броя разрешения. Постановените откази са 30.

Постъпили са 338 искания по Закона за електронните съобщения, дадени са 338 разпореждания за предоставяне на данни, т.е. - нито едно не е отказано.

За сравнение през 2013 г. са дадени повече - 4324 разрешения по ЗСРС срещу само 20 отказа. През 2012 г. пък (във вихъра на ерата "Цветан Цветанов" в МВР) дадените разсрешения по ЗСРС са били 5556, а отказите - едва 5.

Позволяваме си едно напомняне от многото вълнуващи истории около СГС през изминалата година и по-специално около съдия Румяна Ченалова: Когато с помощта на френския посланик започнаха да се разплитат един след друг скандали около Ченалова, а  СГС дори качи личната й защитна позиция като официална позиция на съда на сайта си, ръководството зае кръгова отбрана. На изслушването във Висшия съдебен съвет, на което бяха поканени, Владимира Янева даде обяснението, че навремето е командировала Ченалова от Наказателното в Търговското отделение, защото последната била на ръба на силите си и много преуморена.

Ето обаче какво излиза от статистиката, публикувана сега на сайта на съда:

Общо за разглеждане в Наказателното отделение (от 35 първоинстанционни и 17 въззивни състава) за 2014 г., са били на производство 6676 броя дела. В Търговско отделение (23 съдебни състава) през 2014 г. за разглеждане са били общо 17 224 дела. Странна концепция за командироване на по-спокойно място...

"За Търговско отделение с оглед подобряване на микроклимата и развиване на ефективни и етични работни отношения между съдиите бе въведена практиката на провеждане на общи събрания на отделението, както и на неформални срещи, на които бяха обсъждани текущите проблеми и възможните техни разрешения", четем още в отчета.

Не става ясно при тази пасторална идилия тогава от какво са били недоволни онези съдии, които писаха две "кървави" писма, че и ги подкрепиха посланиците на 7 развити държави. А една дългогодишна съдийка изрече знаковото: "Мен ме е срам да кажа къде работя..."

"Изнесените цифри, свързани с работата на всеки съдия, показват недвусмислено, че като цяло Софийски градски съд е работил ефективно и качествено", пише в заключението на годишния отчет.

Докладът е подписан от временния председател на съда Владимир Йорданов, но разбира се, статистиката е за годината, в която начело на СГС е била Владимира Янева.