Лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че партията ще подкрепи, ако е необходимо и нарочно законодателство, за да се защити държавният интерес и да не се разграбят вторично активите на КТБ. "Категорични сме, ще участваме активно в процеса на търсене на специални решения, за да се защити държавният и публичният интерес", декларира Местан.

Лидерът на движението бе на възпоменателен митинг в с. Барутин по повод годишнина от протеста на местните срещу Възродителния процес. През март 1972 г. жители на родопското село се противопоставят на първата вълна на Възродителния процес в Родопите. Според Местан първата масова съпротива срещу комунистическия режим е тръгнала от Барутин и това трябва да бъде отразено в учебниците Той смята, че тези събития все още не са оценени от българската историография.

"Крайно време е събитията в Барутин и Родопите през 1971-73 г. да намерят своето заслужено място в учебниците по история, защото са пример за героизъм в името на свободата и демокрацията", каза Местан на митинга.