Бившият министър на икономиката и енергетиката в първото правителство на ГЕРБ Трайчо Трайков заяви пред Нова тв, че интервюто с банкера в изгнание Цветан Василев „безспорно са журналистически точки за г-н Дачков, но тъй като той не е финансист, е пропуснал да го засече още в началото на интервюто".

В началото Василев обяснява, че компаниите, които сега купува Пиер Луврие за едно евро, са били придобити от КТБ през т.нар. SPV фирми (special purpose vehicle – б.р.)

Компании, които са създадени със специална цел да бъдат финансирани за придобиване и преструктуриране на определени активи. При стартирането през 2000 г. ние трябваше да търсим нашата пазарна ниша, за да можем да се конкурираме успешно с другите банки. И я намерихме именно в това направление: придобиване, преструктуриране и продажба на различни индустриални активи и в това отношение натрупахме доста сериозен опит през тези години”, обяснява Василев.

Трайчо Трайков нарече това мислене „доста объркана представа за икономиката", защото услвието е винаги да се знае кой е действителният собственик на SPV-то, а не чак сега всички да научават, че са на КТБ.

"Когато банките се превърнат в това, тогава не може да има нормален бизнес и нормална конкренция. И понеже това не може да се оставя да зависи от съвестта на собствениците, законът разрешава до 25% от капитала на банката да бъдат инвестирани в свързани лица", обясни Трайков.

Банковият надзор трябва да следи дали това се спазва, припомни бившият министър, който е член на Гражданския съвет на Реформаторския блок.

За да илюстрира какви са резултатите при липсата на правила и използването на нерегламентирани връзки, Трайчо Трайков попита.

"Какво мислите за вратаря вчера? Аз пък си мисля дали неговото участие няма общо с това, че баща му е шеф на футболниия съюз, а пък друг вратар е футболист номер едно. Това е все едно министър-председателят да нареди на министъра на вътрешните работи да назначи сина му за главен секретар", обрисува картината Трайков.

Николай Михайлов пази българската врата при равенството 2:2 с Италия снощи. Повечето коментатори не оцениха силно играта му.