Автопоход, в който се включиха стотина коли протестира срещу изгонването на руските туристи от България. В протеста се включиха представители на ресторантьорите, хотелиерите и на Българската инвестиционно-строителна асоциация. Участниците поискаха "облекчен режим и безплатни визи за руските туристи в България, включително и издаване на визи на летищата в Бургас и Варна", предаде БГНЕС.

Според организаторите на протеста в момента България е скъпа дестинация за руските граждани и поради тази причина трябва да бъдат създадени условия за безплатни визи за руските туристи, особено в летния сезон.

Организаторите обясниха, че страната ни е една от предпочитаните туристически дестинации за руснаците не само заради носталгичните спомени от съветската епоха, но и заради езиковата и религиозна близост. Според тях през последните години България е посещавана средно от 600 000 – 700 000 руснаци, като техният брой се увеличавал.

Тази година се очаква сериозен спад на руските туристи у нас, но причината за това е обезценката на рублата и ограниченията, въведени от Кремъл за почивка в държави, участващи в санкциите срещу Москва, каквато е България.

"Протестът е мирен и не е свързан с нито една политическа сила", каза един от организаторите Дмитрий Пенов - бесарабски българин, който живее в България от 11 години.

Той призова политическите партии да не си правят реклама на гърба на абсолютно мирния протест.

"Ние искаме да покажем на туристите от Русия, на гражданите на Русия, че България е техен приятел", каза Пенов.