Преди две години холандецът Марк Поуст представи пред обществото уникален бургер, струващ 375 000 долара. Но не става въпрост за огромните кулинарни произведения от няколко тона за рекордите Гинес - въпросният бургер беше не по-голям от един Биг Мак. Високата му цена беше заради произхода му - месото за него не бе отрязано от мъртво животно, а създадено в лаборатория. От говежда стволова клетка. А Марк Поуст не е майстор-готвач, а учен в Маастрихтският университет.

Няколко специалисти по храна опитаха бургера и отсъдиха - той по никакъв начин не се различава от първокласното телешко.

Идеята за консумиране на лабораторно месо предизвика остри реакции в обществото, особено сред по-религиозните, убедени, че човек не трябва да се опитва да "имитира създаденото от Бога". Сензацията обаче приключи бързо, когато хората осъзнаха, че при тази цена скоро няма да видим парче лабораторно телешко в супермаркета.

За последните две години обаче професор Поуст е подобрил технологията значително и твърди, че в рамките на година ще може да произвежда 1 килограм телешко само за 80 долара - ниска цена спрямо почти безценният бургер от 2013 г. Някои видове месо, от говеда, отлеждани по специални методи, всъщност струва повече. 

Според Поуст обаче след 20 години това може да не е само деликатесен продукт, а масово достъпен на индустриално ниво и в целия свят. Според него традиционните източници на месо скоро няма да могат да задоволяват нуждата ни от протеини.

"Говедата са много неефективни в преработването на зеленчуков в животински протеин. Реално губим много храна, която даваме на животните, за да получим месо от тях. А при голяма популация, нужна, за да имаме достатъчно телешко, се увеличават количествата метан и други парникови газове в атмосферата, което не е много добре за околната среда", обяснява доктор Поуст.

Навлизането на лабораторно месо не трябва да притеснява производителите на говеждо поне в близките 30 години, твърдят специалисти. Една от основните причини е отношението на хората към произведеното от стволови клетки месо като към изкуствено. Според професор Поуст обаче това ще се промени с годините.