Програмата за реформи в БДЖ бе порязана още на първата цедка!

В събота документът, в който е начертана визията за развитие на жп сектора през следващите 7 години, бе представен пред екипа на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, но там се шокирали от обема и от липсата на елементарна стиковка на предлаганите идеи за реформи.

Във ведомството получили разработка от 600 страници от страна на ръководството на железопътния превозвач, а релсовата компания НКЖИ добавила свои разсъждения на още стотина листа. Така се получила творба, която спокойно може по обем да конкурира "Война и мир". Като количество, не като качество!

Естествено подобен резултат никой не бил склонен да чете и да обсъжда, дори в ресорното министерство. Още повече, че ръководството на НКЖИ се противопоставило остро на предложението на БДЖ да прехвърли на инфраструктурната компания маневрените локомотиви и ревизор-вагоните. 

Така в крайна сметка на срещата било решено БДЖ и НКЖИ да подготвят общ документ, който да не е чак толкова огромен. Срокът за изготвянето му е до седмица.