Дясноцентристкият Сбор за народно движение (СНД) на бившия френски президент Никола Саркози отбеляза голяма победа на втория тур на местните избори във Франция.

СНД печели между 66 и 70 департамента от 41 сега, докато социалистите на президента Франсоа Оланд губят половината от 61 департамента, които управляваха досега. 

"Промяната е в ход и нищо няма да я спре", заяви пред телевизионната верига ТФ1 Саркози, който не крие амбициите си да се кандидатира пак за президент след две години.

Крайнодесният Национален фронт на Марин Льо Пен е третата политическа сила. Според неокончателните данни, той може да поеме управлението на максимум два департамента, но като процент от гласовете диша във врата на левицата.

След обработка на 58 на сто от избирателните протоколи СНД водеше с 44 на сто от гласовете, следван от социалистите с 28 на сто и Националния фронт - с 24 на сто, съобщи ТФ1.

Оланд, който е на посещение в Тунис, не коментира резултатите. Министър-председателят му Манюел Валс призна поражението и изрази решимост да продължи икономическите реформи, с които правителството се надява да върне растежа и заетостта в стагниращата икономика.

"Моето правителство ще удвои усилията си с приоритет: заетост, заетост, заетост", каза той в реч от седалището на кабинета - двореца Матиньон.