"Добре, че (б.р., бившият шеф на Корпоративна търговска банка Цветан Василев) не е ходил в пилотското училище тука", коментира изпълнителният директор на "УниКредит Булбанк" Левон Хампарцумян пред Нова тв.

"Бизнесмоделът на КТБ е грешен. Една здрава банкова институция, управлявана по благоразумен начин, дори да има проблем с някой клиент, би била в състояние сама да се оправи. В най-лошия случай с помощта на БНБ", казва Хампарцумян.

"Ако една банка зависи прекалено много от един или няколко лиенти, това вече е неустойчив модел. Затова е забранено по регулации да се градят бизнесимперии, включващи банки и фирми. Или ако това се направи, има ясни правила как това се оповестява, колко процента от капитала, и как се третират кредитите към свързаните лица. Г-н Василев е нарушил тези добри банкови практики многократно", поясни той.

Хампарцумян обърна внимание и на интервюто на банкера в изгнание, което вчера публикува сайтът "Гласове".

"Такива драми с нотариуси, страшни тайни, недомлъвки... Ако един съвестен гражданин, има знание за престъпления и мръсни сделки, би трябвало да отиде в прокуратурата, а не да плаши с нотариуси. Ако тук всички медии са в някаква зависимост, което не е случаят, но има и такива, които не са, може да отиде в "Ню Йорк таймс", коментира банкерът изказването на Василев, според което той бил скрил всичките си тайни в сейф при нотариус.

Според Хампарцумян, който е и председател на Асоциацията на българските банки, дори само поради отпускането на такова голямо количество кредити към свързани лица, лицензът на КТБ е трябвало да бъде отнет.

"Ролята на Делян Пеевски в българската икономика се преувеличава", смята Хампарцумян, след като вчера в интервюто си Цветан Василев обърна сериозно внимание на своя бивш партньор.

"Ако той има влияние, според градските легенди, това е там, където има големи държавни поръчки. Но това са градски легенди. Медиите биха могли да разровят и да получат причинно-следствени връзки между поведението на г-н Пеевски и свързвани с него фирми и бизнеси. Градската легенда е хубава, но на чаша бира", казва банкерът.

Хампарцумян нарече "простотия" лансираната от депутатката от БСП Мая Манолова идея за промени в Гражданския процесуален кодекс банките да встъпват във владние на имота само след съдебно решение, а не с изпълнителен лист.

"Мая Манолова, когато не е партиен деятел и депутат, е виден кюстендилски адвокат и търси работа на гилдията", казва Хампарцумян.

"Ако идеята бъде приета, ще бъде поредната популистична простотия и щуротия, при която ще трябва добросъвестните клиенти пак да платят масрафа на недобросъвестните. Ще се затрудни изваждането на изпълнителни листа, а това се отразява в крайна сметка на нивата на таксите и комисионите", смята банкерът.

"Мая Манолова по-добре да си гледа партийните задачки и да не влиза в сфери, където се пишат закони на коляно", казва Хампарцумян.

Очакванията за поскъпване на долара и призивите на някои експерти "да обръщаме левовете в долари" Хампарцумян коментира така:

"Не бих препоръчвал на когото и да било да се занимава с валутни спекулации. Тук сме в зоната, свързана с еврото и най-добре би било да не спекулираме. Поскъпването на долара има значение, ако пътуваме в САЩ."