Работата по изграждането на газовата връзка с Гърция ще се ускори, а сроковете ще бъдат спазвани стриктно. Това стана ясно на среща на енергийния министър Теменужка Петкова с партньорите на Българския енергиен холдинг по проекта - гръцко-италианския консорциум „Посейдон”. 

„Газовата връзка Гърция - България е изключително важен проект не само за нас, но и за целия Европейски съюз“, посочи министърката.

Тя обясни на гостите си, че според заместник-председателя на Еврокомисията Марош Шефчович "изграждането на интерконектора е от сериозен интерес за енергийната сигурност в ЕС".

„Имаме уверение, че комисията ще осигури необходимото финансиране за изграждането на връзката, но ние трябва да следваме стъпките, начертани в пътната карта“, каза още Петкова.

Министърката посочи, че е в интерес на българското правителство да се ускори проекта и че в бюджета за тази година е предвидена държавна гаранция от 80 млн. евро за проекта.

"Това е израз на стратегическото значение, което отдаваме на интерконектора", посочи още министър Петкова. 

Партньорите от „Посейдон” обясниха, че са готови да подпишат окончателно инвестиционно решение до 29 май, след като преди това бъде подписано ново споразумение, което да ускори развитието на проекта според разписания график в пътната карта. Това ще позволи започването на строителните дейности през март догодина и завършването на проекта през 2018 г.

Интерконекторът Гърция - България се явява връзката на страната ни с Южния газов коридор. Изграждането му е изключително важно за осигуряване на диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ както за България, така и в целия регион. Проектът е ключов и за реализацията на инициативата на България, Гърция и Румъния за изграждане на Вертикален газов коридор. По предварителни данни инвестицията за интерконектора е на стойност 220 млн. евро. В смесеното дружество, което трябва да изгради и експлоатира тръбата, с равни дялове участват БЕХ и „Посейдон” (в което акционери са гръцката ДЕПА и италианската "Едисон").