Телекомът БТК ("Виваком"), който през последната седмица влезе в топновините покрай продажбата на активите на ексбанкера Цветан Василев, се похвали с отлични финансови данни за последната финансова година. 43% от БТК, притежавани от Василев чрез "Бромак телеком инвест", са обект на продажба заедно с дялове в "Дунарит", "Авионамс", НУРТС, "Гарб" и "Фърст диджитъл". Купувачът е наскоро регистрираният инвестиционен фонд LIC33, собственост на белгиеца Пиер Луврие.

През 2014 г. компанията отчита най-високи приходи спрямо другите оператори на пазара - 806 млн. лв. (б.р. спад с 0,6% спрямо 2013 г.), пишат от БТК до медиите. За сравнение, приходите на "Мобилтел" са 726 млн. лв., а на "Теленор България" - 638 млн. лева.

Печалбата преди лихви, данъци и амортизации на БТК е 335 млн. лв., което представлява брутен марж от 41,6%, което е най-високата стойност при трите оператора (при "Мобилтел" и "Теленор" стойността на показателя е 38%). За последната година ръстът на печалбата ѝ  е с 3%. 

От БТК казват още, че са единственият телеком с нарастващ дял на приходите от мобилни услуги през 2014 г., както и това, че 85% от абонатите на тези услуги са с договор за абонамент, което е с 8% повече от средните нива на пазара (77%).