Министърът на финансите Владислав Горанов алармира Брюксел за намерението си да въведе данъка, за който преди 10 дни името на премиера Бойко Борисов беше замесено в медиен скандал.

Намеренията на Атина са да облага с 26% приходите на гръцките компании при всички сделки с източник България, Ирландия и Кипър. Тогава гръцки онлайн издания написаха, че премиерът Бойко Борисов е заявил в Брюксел, че ще въведе данък от 30% върху разходите на българите, почиващи в южната ни съседка. Пред Клуб Z премиерът отчере, че е казал тези думи и нарече публикацията "абсолютна лъжа".

В писмото на Горанов до европейския комисар по икономически и финансови въпроси, данъчно облагане и митнически съюз Пиер Московиси е изразено мнение, че приетите от Гърция данъчни разпоредби са несъвместими с правото на Европейския съюз и нарушават основополагащите принципи, залегнали в Договора за функционирането на Европейския съюз.

Въвеждането на данъчно облагане с 26% данък при източника на всички сделки и трансакции с източник България, както и Ирландия и Кипър, е дискриминационна и непропорционална на преследваната цел мярка. Така по презумпция се приема, че сделките се осъществяват с цел данъчна измама или отклонение от данъчно облагане, само на основание на това, че данъчните режими на облагане с корпоративен данък в тези три страни са по-благоприятни в сравнение с режима на облагане на Гърция, пише Горанов.

Допускането на подобна практика от една държава членка на ЕС би имало изключително силен негативен ефект и би подкопало цялостното функциониране на вътрешния пазар на общността, се посочва още в писмото.