Виждали ли сте софийските чудовища? Не? Нищо чудно. Те са много дискретни, малко мързеливи, но винаги позитивни. Не харесват всичко в столицата, но с удоволствие обитават най-причудливите места - там, където не бихте очаквали да се разполага едно чудовище.

Обикновено не можем да ги видим, но обективът на Атанас Куцев и моливът на Точка Илиева в комбинация ни разкриват кои са им любимите обитания в града, какво обичат да правят, кое ги плаши, кое ги смущава.

Чудовищата знаят, че са наблюдавани - но не им пука.
"Бау", казват софийските чудовища.
Бончо го е страх от колите и затова се е качил на високо. И сега не може да слезе.
Карайте повече велосипеди - заради Бончо!
Чудовищата искат една по-чиста София.
Те знаят как да се забавляват - заедно...
... и самостоятелно.

Кой хваща чудовищата в кадър?

Атанас Куцев е фотограф, който обича да снима София. Точка Илиева е илюстраторка, която обича да рисува чудовища. Както сами разказват пред сайта diyphotography.net, те решават да насочат вниманието ни към проблеми като градското замърсяване, екотранспорта, опазването на дърветата - все неща, които са важни и за чудовищата. 

"Ние сме активни млади хора и ни е грижа за града ни", обяснява Атанас. Но признава, че проектът не е само с "зелени" помисли, а и ги забавлява и разтоварва: "Знаем се от доста отдавна и това изглеждаше като добър начин двамата да работим и да създадем нещо заедно."

Най-хубавото на Софийските чудовища е, че те не са просто еднократна колекция. Куцев и Илиева редовно публикуват нови на страницата SofiaMonsters.com, така че ако тези не ви стигнат, можете да дебнете там за нови. 

Също като нас, чудовищата обичат почивните дни - 
а в понеделник са направо смазани.
В София има ‘хууу’!
Чудовищата винаги пътуват с билетчета! Само че просто не се побират в трамвая…
Това чудовище обича да прегръща...
Може да прилича на домашен любимец, но е всъщност софийско чудовище - 
вижте къде спи!
Чудовищата също протестираха - изпуснали сте ги в тълпата.
Те са малко мързеливи и затова чак вчера бутнаха стрелката...