Черен сценарий за навлизането на България в "дългова спирала" начерта бившият премиер Пламен Орешарски. Според него емитирането на 16 милиарда лева дълг от правителството ще ни доведе до злощастната съдба на Гърция.

"Ние вече сме в началната фаза на дълговата спирала", казва Орешарски във фейсбук профила си.

Според него е утешаващо, че публичният дълг е все още сравнително малък.

"Това означава, че има времеви хоризонт да се развие една истинска спирала, докато не ни задуши, подобно на гръцката, ако не се коригират икономическата и фискална политики", обяснява премиерът, чието управление премина при почти непрекъснати граждански протести.

Орешарски отива и по-далеч, предупреждавайки, че сегашното правителство има реална опасност да ни върне в 1996 година, когато страната се управляваше от Жан Виденов. По това време се съчетаха хиперинфлация, банкови фалити и безпрецедентно обедняване на населението.

Пълният блясък на мрачния сценарий обаче щял да се разбере чак когато Бойко Борисов вече нямало да е премиер. Ето какво казва Орешарски:

"Първите осезаеми негативни ефекти ще се усетят в следващи мандати под формата на изтласкване на нелихвените от лихвените разходи, т.е. свиване на бюджетните кредити за публичната сфера. А в по-дългосрочен хоризонт ще дойдат и затруднения и оскъпяване на самото рефинансиране на дълга. Познато от 90-те години, който го е наблюдавал – една от предпоставките да стигнем до монетарната и финансова криза 1996 година."

Бившият премиер не пропуска да отбележи и своята важна роля за това, че България в продължение на години имаше един от най-ниските външни задължения сред държавите от ЕС.

"След кризата 1996-1997 до 2009 година правителственият дълг намаляваше от над 125% от БВП до малко над 12%. В 8 от тези 12 години лично ръководих управлението на дълга. В този период постигнахме рекордно за ЕС редуциране на дълговата тежест. 

За съжаление, от 2009 година досега дългът се увеличава и очевидно тенденцията ще продължи. Само да не поставим нов европейски рекорд – по бързо нарастване на дълговата тежест", отбелязва Орешарски.