Наш корепондент

ТАМПА, ФЛОРИДА - 1000-метрова космическа скала  прелетяла опасно близко до Земята в петък, което събудило страхове, че може да донесе голямо бедствие на нашата планета, съобщава НАСА.

Космическият обект 2014-YB35 се движи със скорост над 40 000 километра в час и и се появява във вътрешната част на Слънчевата система на всеки 5000 години. Ако се беше случило нещо непредвидено и километровата скала  беше ударила Земята, експолозията, която тя щеше да предизвика, би се равнявала на ядрен взрив с мощност 15 000 мегатона (бомбите, които изпепелиха Хирошима и Нагазаки, бяха с мощност 1000 мегатона всяка).     

Астероидът профучал край Земята на 4,5 милиона километра (11,7 пъти по-далече , отколкото е Луната). От гледна точка на земните критерии това разстояние изглежда голямо, но астрономите казват, че 2104-YB35 почти е „облизал“ Земята.

Учените от НАСА припомнят, че през 1908 г. 50-метрова скала се заби в руската тайга, запазвайки си място в историята като Тунгуски метеорит. Експлозията от сблъсъка се е равнявала на взрив на малка атомна бомба, който повалил 80 милиона дървета. Взривната вълна от нея с мощност от 5-а степен по скалата на Рихтер обиколила няколко пъти планетата. Летописци от онова време разправят, че избухването на метеорита било толкова оглушително, че било чуто чак в Рим. Астрономи смятат, че ако удари нашата планета, астероид с размерите на 2014-YB35 би унищожил завинаги всичко живо в нашия вселенски дом.

Появата на астероиди в околностите на Слънчевата система, където се намира Земята, не е рядко явление. При всяко приближаване на някой неканен космически гост, се подновява дискусията, че правителствата в света предприемат твърде малко мерки, за да предпазят жителите на планетата от внезапна апокалиптична катастрофа. Покрай коментарите на загрижени експерти и този път във фейсбук, туитър и други социални мрежи, се появиха поредните псевдонаучни предупреждения.

Любители на евтината сензация писаха, че астероидът лети точно срещу нас и ще ни изтрие от лицето на Земята. От другата страна на барикадата учени с опит размахаха пръст на  сензационалистите и заявиха, че хората трябва да бъдат информирани по по-цивилизован начин. Лансирани бяха куп успокоения, че програмата за следене на близките до Земята тела наблюдава всички известни космически скали, чийто размери представляват опасност за нас. Учените не били под тревога, а наблюдавали прелитането на солидната канара и щели да публикуват резултатите от своето изследване.

Британският астрофизик професор Бил Нейпиър от Университета в Бъкингамшир, смята, че опасността от космическа катастрофа е напълно реална.

"Явления от по-малък мащаб като например това в Сибир в района на река Тунгуска показват, че има много неоткрити още тела и ние не сме готови", посочва ученият. Той обаче смята, че появата на обекти като 2014-YB35 все пак е доста рядко явление.

В подкрепа на професор Нейпиър е и внезапната поява на Челябинския астероид, който през февруари 2013 г . избухна на около 20 км височина в Русия. Той бе с размери около 17 метра, но експлозията му се равняваше на 500 килотона. Взривът изпочупи стъклата на 3600 апартамента, а 1210 души получиха малки наранявания.

Други астрономи, пак от НАСА, също смятат, че спокойствието ни трябва да е само мнимо, защото заплаха винаги съществува. Картографирани са най-вече големите астероиди, които могат да бъдат видени и засечени отдалече. Но и по-малък неканен гост може да избие стотици хиляди и да изравни със земята голям град. В категорията опасни астероди попадат всички минипланети с размери над 150 метра. А точно те са най-трудно откривани и следени. По тази причина научни мъже от години предлагат в околоземното пространстви да бъде изградено съзвездие от сателити, които с мощни телескопи и сензори да пеленговат навреме „нарушителите“ на всленския ред за междупланетни полети. Веднъж открити, те може да бъдат наблюдавани и при необходимост отклонявани от траекторията, заплашваща Земята. За последното още не ясно как може да бъде осъществено. Предлагат се няколко различни начини – от разстрел с ядрени ракети до залп с мощен лазерем лъч. Веднъж попаднал на мушката на солиден квантов генератор, повърхността на астероида ще започне да се стопява, а отделяните газове да послужат като реактивен двигател, който да отклони пришълеца от пътя му. Проектите са много, но досега  нито един от тях не е дори в етап на предварително планиране.

Специалистите смятат, че за да се натрупа достатъчно информация за космичеките странници, са необходими повече мисии като тази на сондата „Даун“ до малката планета Церера, която продължава и в момента. 

Астрономи искат новите изследователски усилия да бъдат фокусирани върху кацане на повърхността на астероиди на пилотиран от хора апарат, за да бъде изследван по-щателно материалът, от който са съставени. Това би разкрило също тайните на тяхното раждане

И нещо много любопитно. През 2014 г учените решиха, че най-опасният ден за живота на Земята е 30 юни, който бе обявен за Ден на астероида. Тази дата от календара бе избрана от специалистите от групата "Звездно наблюдение Каталина". Точно в този ден те откриха ксомическата скала, която в петък миналата седмица профуча през Слънчевата система.