СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН - Андреас Лубиц, вторият пилот на разбилия се на 24 т. м. самолет на “Джърмънуингс” във Френските Алпи е имал период, през който е бил застрашен от самоубийство и му е била прилагана психотерапия. Впоследствие Лубиц многократно е посещавал лекар, но се е смятало, че тежкото заболяване е отшумяло.

В разпространено днес официално съобщение на прокуратурата в Дюселдорф, която води разследването на причините за трагедията, се подочва:

“Прокуратурата в Дюселдорф под ръководството на опитен специалист, подпомаган от много колеги, извършва експертиза на открития до този момент доказателствен материал.

Наред с това вече са разпитани много свидетели от личното и служебното обкръжение (на пилота – бел. ред.). Молим да проявите разбиране, че прокуратурата не желае и не може да участва в спекулации относно мотива на втория пилот. 

Разследващите органи са длъжни да се придържат единствено към фактите.

На базата на иззетите документи и данни до момента могат да бъдат направени следните заключения: Оповестените досега чрез прессъобщения резултати от следствието остават в сила. Продължава да липсва надлежно оповестяване за извършване на такъв акт, както и поемане на отговорност (не е намерено предсмъртно писмо, нито писмено поемане на вина за предстояща катастрофа – бел. ред.). В непосредствената  лична и семейна среда, както и на работното място не са известни и особени обстоятелства, които да дават надеждни съмнения относно възможен мотив.

Съответната медицинска документация до този момент не сочи органично заболяване. Преди доста години, преди да придобие правоспособност, на втория пилот е прилагано продължително психотерапевтично лечение с надлежно отбелязана заплаха от самоубийство. Впоследствие и до последно е имало последващи посещения при лекар и издадени болнични листове, но в тях не е отбелязана опасност от  самоубийство или агресивност.”

По-рано беше съобщено, че поради тежка форма на депресия през 2009 г. Андреас Лубиц е прекъснал за 6 месеца обучението си за пилот в школата на “Луфтханза” в Бремен. Това признаха от авиокомпанията. Впоследствие обаче се е смятало, че болестта е преодоляна и Лубиц завършва успешно школата.