Върховният административен съд (ВАС) не уважи искането на компанията на ексбанкера Цветан Василев "Бромак" за съдебни отводи по делото за отнемане на лиценза на Корпоративна търговска банка, съобщи БГНЕС.

Това дава зелена светлина за откриване на производство по несъстоятелност на банката с отнет лиценз. Заради протакането депутатите спешно изковаха промени в Закона за банковата несъстоятелност, които да дадат право за назначаване на новата фигура "временен синдик" в банки с отнет лиценз.

Процесът срещу обявяване в несъстоятелност зацикли от декември насам, след като Софийският градски съд спря движението пон него заради висящата във ВАС жалба от "Бромак" срещу отнемането на лиценза. В течение на времето компанията прибавяше все повече възражения, като през миналата седмица дажи поиска и отвод на състава на ВАС, който гледа случя, защото бил ръководен от шефа на институцията Георги КОлев.

Петчленният състав на съда остави без уважение исканията на "Бромак" за отвод на съдиите Георги Колев, Милка Панчева, Александър Еленков, Наталия Марчева и Росен Василев, като неоснователни. ВАС остави без уважение и особените искания на "Бромак" за спиране на производството по административното дело.

ВАС оставя без уважение особеното искане на жалбоподателя за назначаване на особен представител на КТБ в делото. ВАС оставя без уважение и особеното искане на жалбоподателите Орлин Русев, "Бромак" и Вера Ахундова частните жалби срещу определение № 363/13.01.2015 г. по адм.дело № 14 782/2014 год. по описа на ВАС да бъдат разгледани в открито съдебно заседание, като неоснователно.

ВАС оставя без уважение и особеното искане на "Бромак" за прекратяване на производството по настоящето дело.

Определението не подлежи на обжалване.