Безмислено е, когато „се е обърнала каруцата“, да казваш: Ако някой си беше свършил работата... И все пак: Ако някой си беше свършил работата...

По-очевидните начини, по които продължава изречението, са ясни – щеше да има един гроб на полицай по-малко. И двама ранени. Щеше да е по-добре и за самия Петко от Лясковец, който вместо прострелян в реанимация, щеше да си е на топло в някоя клиника, ако е имал нужда от подобно лечение.

Но „някой“ в случая не са само тези имена на доктори, прокурори или полицаи – Иван, Стоян, Драган, които, доколкото знам как работи системата, първи ще изплуват. Ще ги посочим с пръст и ще кажем: Ето ги виновните!

Почти никой почти никога не си свършва работата в тази страна. И ще ви кажа защо. Защото на постовете, от които нещо зависи, са хора, за които работата е не нещо за свършване, а цел, до която да се докопат. Като почнеш от върховете и като стигнеш до последния шеф на сектор в N-ското районно.

Системата всъщност работи удивително добре, като се има предвид, че 90 % от нея се крепи на връзки, подкупи, влияния и политически натиск. Всички знаят, че в МВР от години при всяка нова власт се разиграва такава метла, че „можачите“ отиват в 8-а глуха, ако са били близки с предишните шефове, а неможачите се издигат. Защото неможачите по условие са по-послушни и гъвкави.

Всеки ще ви каже и че един полицай, за да стане ефективен, се изгражда след около 7-8 години реална работа. За икономическите не важи – при тях е по-дълго. Това са два мандата – срок, в който рядко някой се задържа "горе".  Изгражда се примерно като добър специалист по наркотици в БОП-а, сменят ония отгоре и – бам! - отива униформен на Централна гара да проверява личните карти на пияниците. 

В съдебната система е още по-гнило – има ли нещо читаво, задължително се командирова в Горно нанадолнище да гледа дела за безследно изчезнали кокошки. 

Докторите имат такава „мотивация“ да работят на държавно, че най-вероятно Петко е трябвало да си плати, да отиде в частен кабинет и там щяха да му кажат, че му хлопа дъската.

И ако в конкретната ситуация при операцията - по думите на министъра „са спазени всички нормативни документи“, това с нищо не променя казаното. До другия път...