13 митничари от ГКПП „Капитан Андреево” са задържани, съобщи на пресконференция в Пловдив главният секретар на МВР Георги Костов, цитиран от Фокус.

Арестите са извършени при специализирана операция на областните дирекции на полицията в Пловдив, Хасково и София съвместно с ГДБОП и Национална полиция.

Операцията била проведена миналата седмица, но за нея бе съобщено едва днес. Тя започнала след оперативен сигнал за турски цигари, прекарани с ТИР-ове на българска територия.

Задържан е ТИР с контрабандни цигари, които са били в склад в Пловдив. Камонът бил с български номер, а шофьорът - с турско гражданство.

По-късно било установено, че номерът на ТИР-а не е истински. Контрабандните цигари са на стойност близо 8 милиона лева.

Задържани са общо 26 души. 7 са арестувани за 72 часа, а останалите 19 - за денонощие.

Арестувана е цялата смяна митничари, при която се е извършвало престъплението. Заедно с тях са закопчани и трима полицаи от Гранична полиция. Властите ще установяват тяхната съпричастност към престъплението.

Според глания секретар на МВР, с успешно реализираната операция са била предотвратени щети за бюджета на стойност близо 16 милиона лева.

По думите на окръжния прокурор на Пловдив Иван Даскалов за около две седмици през същата смяна митничари са преминали около 15 ТИР-а с контрабандни цигари.