Софтуерният гигант Microsoft разбаротва емулатор за мобилната си операционна система Windows Phone, чрез който да може да се пуска всяко Android приложение, съобщи neowin.com. С това те се надяват да компенсират огромните празноти в собствения си онлайн магазин, който отстъпва в пъти на еквивалентните каталози с програми на Apple и Android.

Windows Phone Store има вече около 300 000 мобилни приложения, и това число расте, но Microsoft логично се притесняват, че никога няма да настигна 1,3 милиона на андроиския Google Play Store и 1,2 милиона на App Store на Apple. При това проблемът не е само в количеството - и на трите платформи голяма част от тези приложения са дублиращи се като функции. За жалост не много добри разработчици обаче отделят време на Windows Phone пазара, което означава, че Microsoft не губи само на бройка, а и на качество.

Обсъждан е и вариантът да се направи емулатор за бъдещият Windows 10, който се очаква да работи на всякакви устройства. Такава опция обаче вероятно няма да бъде въведена, заради опасността Google да вземе правни мерки срещу компанията на Бил Гейтс.

Смесването на Windows и Android стана на практика политика на Microsoft. В момента Windows Phone може да се инсталира на много Android смартфони, ако не харесвате модели им, но си падате по "Метро" дизайна. Малък пазар заеха и таблетите и малкото смартфони, които поддържат т.нар. Dual Boot система, при която са инсталирани едновременно Windows и Android, и може да се минава между двете с един клик.