Край на финансовите проблеми на ЦСКА и "Левски" - двата гранда най-накрая ще изплуват. Един от най-богатите руснаци - Михаил Прохоров, купи "Левски", а на "Българска армия", този път наистина, стъпи украинският милиардер Константин Жеваго.

Двамата се притекоха на помощ в последния момент на Тодор Батков и Александър Томов, платиха дължимото за лицензите на двата клуба, дадоха заплати на персонала и футболистите и вече реално влязоха във владение на родните грандове. Снощи, след като новините за успешното привличане на спонсорите, стана окончателно ясно, и на "Герена", и на Армията гърмяха шампанско и сипеха люти закани към "Лудогорец" и цяла Европа.

Константин Жеваго почти бе купил "Кремиковци" и ЦСКА през 2008 г., като дори даде малко пари на "червените" за харчене. В последния момент обаче металургичният бос се отказа. Години наред Жеваго съди ЦСКА за несъстоятелност - заради стария дълг, а в началото на 2015-а армейците спечелиха делото на първа инстанция. Тези дни обаче Александър Томов потропа на много врати - на бивши собственици на клуба, на прокудени благодатели и на неслучили се такива. Откликна Жеваго, който постави само едно условие - Томов да бъде изпълнителен директор и да се разпорежда с парите му. Украинецът дори не е поискал да прави одит на счетоводството на ЦСКА, научи Клуб Z, защото безрезервно вярва на представените от бившия вицепремиер числа.

Стойчо Младенов се връща като треньор. Той вече представи план за лятна селекция на Жеваго и новият собственик на "червените" останал впечатлен от списъка с 67 футболисти, всичките на възраст над 30 години и представлявани от един португалски мениджър. Новият собственик вече двойно увеличи заплатите на Стойчо и неговия щаб. Няма цел за шампионската титла, но има цел да се води футболна война срещу "Лудогорец".

В последните 20-ина години в "Левски" има руски капитали, така за Тодор Батков не беше трудно да привлече Михаил Прохоров, чието състояние се изчислява на 13,2 милиарда долара. Високият 204 см бизнесмен бе противник на Владимир Путин на президентските избори в Русия през 2012 г. Адвокатът преговаря с Прохоров през миналата седмица, когато в същото време на "Герена" тръста "Синя България" и националния фенклуб на привържениците му извиваха ръцете за акциите и демонстративно напуснаха управителния съвет. Прохоров, който притежава баскетболния "Бруклин Нетс" и построи зала бижу в Ню Йорк, обеща да изгради наново стадион "Георги Аспарухов". Работата вече започна.

Приликата с ЦСКА е, че олигархът също заложи на досегашния шеф за свой наместник. Феновете се върнаха в управлението, а всички си стиснаха ръцете в името на светлото бъдеще на "сините". Прохоров настоява Стойчо Стоев да бъде уволнен и като треньор да се върне Георги Иванов-Гонзо, защото е мъжкар, спи на "Герена" и досегашният модел, изграден от него в "Левски", е правилен.

И една новина, която ще зарадва много левскари: първият трансфер на Прохоров вече е факт. Гара Дембеле. Като част от договора му, за да няма голаджията този път проблеми извън терена, руснакът му е купил заведение в Студентски град, ще го вози лимузина с шофьор. Очакваме и навсякъде да го следва увеселителен джип с манекенки.

Жеваго и Прохоров обещаха до година-две отборите им да влязат в Шампионската лига и да гонят не само груповата фаза, а и елиминациите.