250-300, максимум 400 служители ще бъдат съкратени в Български пощи, съобщи пред Агенция Фокус главният изпълнителен директор на държавната фирма Валентин Петков. Според него на фона на повече от 11 хиляди работещи в предприятието това е "преди всичко естественият подбор, тъй като някои хора се пенсионират, други си намират по-високо платена работа".

Според Петков засега не се предвиждало увеличение на заплатите, защото дружеството не разполага със средства за тази цел. В края на м. г. заплатите на експлоатационния персонал в пощите бяха вдигнати с 6%, а тези, които получаваха минимална работна заплата, получиха увеличение от 8%, обясни Петков.

Шефът на пощенския оператор очаква загубата на компанията за 2013 г. да е около 16 млн. лв., без в сметката да се отчита държавната компенсация за предоставяне на т.нар. универсална пощенска услуга, която е 15 млн. лева. Петков смята, че през 2014 г. пощите ще излязат на печалба.

Междувременно в четвъртък БНБ отряза плановете на Български пощи да стане платежна институция, като отказа лиценз на компанията с мотиви, че не отговаря на изискванията на широк кръг текстове от Закона за платежните услуги и платежните системи.

Ако беше взела лиценз компанията можеше да покрива обслужване на платежни сметки с внасяне и превод на пари, прехвърляне на средства по сметки в различни платежни оператори и други.