Върховният комисариат на ООН по бежанците поиска България и Турция да разследват смъртта на двама иракчани, които са се опитвали да влязат в страната ни от Турция. Съществуват съмнения, че са били бити от български граничари.

"С малко законни алтернативи да влязат в Европейския съюз, много хора, бягащи от конфликти и преследвания предприемат все по-опасни пътувания и използват контрабандисти, за да стигнат на сигурно място", каза Уилям Спиндлър, говорител на комисариата на пресконференция в Женева.  

"Дълбоко обезпокояващо е, че хора търсещи международна закрила биват отблъсвани често с насилие, добави той. -Държавите членки по външната граница на Европейския съюз трябва да гарантират, че тези практики ще престанат и  да проведат независими и прозрачни разследвания по съмненията за злоупотреби и незаконни практики в техните гранични райони".

Изявлението следва неотдавнашен инцидент, в който 12 иракчани от малцинството язиди са били спрени на българската граница при опит да я пресекат откъм Турция, се казва в съобщение на комисариата. Според него вещите на иракчаните били конфискувани, а самите те били жестоко бити. 

Групата се пръснала и двама мъже от нея с тежки наранявания умрели от студ от турската страна на границата, се казва в изявлението. Според съобщения, чиито източници комисариатът на цитира, трето лице е бил прието в критично състояние в болница в Одрин, след като турските власти са били уведомени.

"Върховният комисариат по бежанците на ООН призовава властите в България и Турция да разследват този тежък инцидент, каза Спиндлер. - Особено сме обезкопокоени от разказите за бруталност, които може да са допринесли за смъртта на двама души, които, бидейки част от преследваната общност язиди, е възможно да са били бежанци".

Комисариатът се позовава на информации, че българските граничари "изтласкват обратно" пресичащите зелената граница бежанци и посочва, че това противоречи на международното задължение на страната да допуска на територията си търсещите убежище. 

"Има информации и за насилие и в много случаи хората казват, че парите и собствеността им биват конфискувани от граничната полиция", се казва в съобщението.

То припомня, че България планира да добави 82 километра към построените вече 33 километра ограда от режеща тел в отговор на увеличаващия се миграционен натиск предимно от Сирия. Усилията да се намалят незаконните пресичания на границата през 2014 година са се оказали ефективни, те са намалели наполовина спрямо предходната година, отбелязва Комисариатът.

Той цитира българските власти, че над 38 500 души са се опитали да пресекат незаконно българо-турската граница през 2014 година. Близо 6000 от тях – предимно сирийци, афганистанци и иракчани  – са стигнали до България. През 2013 година нелегално влезлите в страната са били 11 500 при 16 700 регистрирани опита.