Агенцията по вписванията (АВ) няма да става дирекция, нито ще се закрива. Документът, който изтече в медиите, е работна комуникация между Министерството на правосъдието и Министерството на финансиите, как да се вместим в бюджета.

Това каза тази сутрин зм.-министърът на правосъдието Петко Петков преди журналсти по повод публикуваните данни, че АВ ще се закрива.

Всъщност идета е да се свият от 12 на 6 регионалните дирекции, което ще доведе само до намаляване на шефовете и администрацията им поясни Петков. Той наблегна, че офисите, които работят с граждани, остават същя брой и хората няма да го усетят.

700 души персонал обаче ще бъдат съкратени от Глвна диркция "Изпълнение на наказанията" и Главна дирекция "Охрана" на МП, стана ясно още. Оттам също ще бъде редуциран само апаратът, а няма да бъде съкратен нито един надзирател, нито един психолог, поясни Петков. Той наблегна, че сме на члно място в Европа по брой чиновници спрямо всеки един затворник.

Както се движим със заплатите, всяка година имаме по около 11 млн. недостиг. Това означава, че ако не направим тези престрктурирания, до юли-август ще свършим парите, каза зам.-министърът.

Петков очерта абсурдната алтернавита иначе да се затварят затвори и да се освобождават осъдени. Той обаче призна, че не е решен въпросът откъде ще дойдат средства за обезщетения на толкова много хора, които ще бъдат съкратени.