"Когато чух изявлението на г-н Борисов, че Западът е преглътнал анексирането на Крим от Русия, нямаше как да не си помисля, че той се шегува за първи април. Гледайки западните медии и политически дискусии не мога да видя някой да е "преглътнал" анексирането".

Това каза пред БГНЕС Даниел Кадик, ръководител на фондация "Фридрих Науман" за Югоизточна Европа. Коментарът му бе по повод интервю на премиера Бойко Борисов, дадено пред ТВ плюс и публикувано от Клуб Z.

"Вижте, това е вече мое мнение, че Крим чисто дипломатически, винаги ще се протестира това действие, но някак си Крим го преглътнаха западния свят", така отговаря премиерът на въпрос на водещия Коритаров защо Минското споразумение да се спазва, след като паднат санкциите и след като санкциите бяха заложени заради руската агресия и окупацията на Крим.

Ето какво коментира още Кадик:

Особено в Балтийските държави притесненията дори стават по-силни. Помислете само за повторното връщане на военната повинност в Литва, което е ясен отговор на потенциална заплаха от Русия. В други страни с голямо руско население расте страхът от втори Крим. Ако западните държави, към които аз слагам и България като част от ЕС и НАТО, биха приели анексирането, това би дало сигнал, че подобни опити биха били толерирани и в Естония. Следователно, особено Балтийските държави ще искат да са сигурни, че въпросът за Крим ще продължи да се обсъжда.

Разбира се, вниманието от части е отклонявано към подхранваната от Русия гражданска война в Източна Украйна и споразуменията от Минск, но ние виждаме, че Крим е главният пример за руската интервенция и това ще остане така. И това особено след като човешките и граждански права все повече са заплашени, една година след т. нар. референдум. Помислете само за атаките срещу единствената татарска телевизия - ATR, която сега е принудена да затвори.